De to siste årene har man sett flere store oljefunn, som har trigget en ny bølge av optimisme.

Likevel gjør man faktisk ikke flere funn nå enn i perioden 2000-2009, og vi finner fortsatt mindre olje enn vi produserer. Dermed er det ingenting som tilsier at lete- og produksjonsaktiviteten vil avta med det første.

Men for å finne oljen og få den ut, må man også ut med enorme summer.

- Nå er lete- og produksjonsinvesteringene på 560 milliarder dollar i året. Det kommer til å gå til 1.000 milliarder i 2017, sier Paretos analysesjef Andreas Stubsrud på årets Pareto-konferanse.

- Kostnadene kommer til å gå i taket, sier Stubsrud.

Funnet mindre olje
Helt siden 1980-tallet har man funnet mindre olje enn man har produsert. Gapet mellom produksjon og funn har bare blitt større og større, og i 2010-2011 ble det produsert nesten dobbelt så mye som det ble funnet.

Likevel mener Stubsrud at det ikke er reserveerstatningsraten som er problemet, men produksjonensnivået fra eksisterende felt.

- Oljeproduksjonen i dag et problem. Oljeselskapene har produsert langt mindre enn de hadde spådd, og vi tviler på at oljeselskapene kommer til innfri spådommene fremover, sier han.

I tillegg mener Stubsrud at oljeselskapene får for lite ut av hvert felt, og at de må få opp produksjonen på kort sikt.

- Oljeselskapene må bruke mye penger på å utvikle eksisterende felt. Vi ser at det gir en mye bedre avkastning på investert kapital, sier han.

Nå kommer middelklassen
Også Statoil- sjef Helge Lund tror verden står overfor en etterspørselsboom etter olje.

- De neste 20 årene kommer den globale middelklassen være på fem milliarder mennesker, sier han.

- Det vil drive etterspørselen etter energi. Det er dette som kommer til å drive olje- og gassektoren.

Han legger ikke skjul på at det kommer til å koste, dersom man skal møte denne etterspørselen.

- Bransjen forbereder seg. Mange undervurderer hva som skal til for å opprettholde produksjonen slik den er i dag. Vi kommer til å få en energietterspørsel vi aldri har sett før, sier Lund.

Les flere saker fra Pareto-seminaret:

- Er økonomien for sterk, er fremtiden for lys?

- Krevende og tilfredsstillende å jobbe for John (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.