Statsminister Jens Stoltenberg levnet i dag liten tvil om hva han mener om at en rekke banker, med Norges største bank DNB i spissen, de siste ukene har satt opp boliglånsrentene.

- Det er ikke mulig å begrunne renteøkninger i dag med regler man ikke har sett, sa Stoltenberg på Finansnæringens dag i Oslo tirsdag.

DNB-sjef Rune Bjerke svarte umiddelbart på Stoltenbergs skjennepreken fra talerstolen på konferansen:

- La oss få vite hvor solide vi skal bli!

Solid nok?
For Bjerke mener det er vanskelig å forholde seg til en kritikk om at han ikke kan sette opp renten nå, når han hele tiden - og fra mange hold - får beskjed om at banken hans må bli mer solid.

- Vi setter opp renten, kutter kostnader og holder tilbake overskudd med tanke på at vi har krav om å bli mer solid enn det vi er. Slik har vi hatt det siden 2008 - og slik har vi det fortsatt i 2013, sier Bjerke til DN.no.

- Hvor langt vi skal, har vi ikke fått det endelige svaret på, men det får vi svaret på. Men at vi skal lengre, det blir sagt hele tiden; fra finansministeren, fra Norges Bank og fra Finanstilsynet. Men det er ingen som har sagt til oss, på noe tidspunkt, at vi er solide nok, understreker DNB-sjefen.

Mange kilder
Derfor mener han at det er riktig at banken tilpasser seg de nye kravene ved å blant annet øke renten. Men Bjerke understreker at tilpasningen til strengere kapitalkrav slett ikke bare skjer gjennom økte utlånsrenter.

Siden 2009 har banken satt av 53 milliarder kroner for å styrke egenkapitalen. Pengene har kommet fra flere kilder:

* Banken hentet inn 14 milliarder kroner fra aksjonærene i emisjon i desember 2009 * Banken har kuttet utbyttet fra 50 prosent til 20 til 25 prosent av årlig overskudd frem til 2014 * Banken har varslet at 1500 årsverk skal kuttes frem til 2015 * Økte marginer på utlån til kunder

- Soliditet er absolutt ikke noen man får av seg selv. Det er ikke populært å annonsere at man skal nedbemanne med 1500 årsverk, og jeg skal love deg at det ikke er populært å møte investorer i London, Boston eller New York og fortelle at utbyttet blir halvert. Og det er heller ikke populært å fortelle kundene at vi er nødt til å øke rentemarginene noe for å få opp den lønnsomheten som gjør at vi blir mer solide, sier Bjerke.

Advarer politikerne
Flere av deltagerne på tirsdagens finanskonferanse advarte reguleringsivrige myndigheter mot at kraftige innstramninger vil kunne gå ut over små og mellomstore norske bedrifter. Til nå i år har norske banker lånt ut mindre til denne kundegruppen enn på tilsvarende tidspunkt ifjor.

Også Bjerke frykter at det er de små og mellomstore bedriftene som kan bli skadelidende.

- De bedriftene som ikke har tilgang til et obligasjonsmarked, de med få ansatte og som er avhengig av banker som kjenner dem for å få fiannsiering, det er klart de vil ha en større utfordring enn de som er store og kjente og har tilgang til annen finansiering, sier Bjerke.

- Hvordan er deres utlånspolitikk mot denne gruppen?

- Vi har lagt opp til at vi skal ha en vekst i utlån til små og mellomstore bedrifter, men vi kan ikke vokse like hurtig som i tidligere år. Men vi skal ha vekst og bestreber oss på å få til vekst, sier Bjerke.

- Og hva med store bedrifter?

- Store bedrifter ligger an til å vokse noe, men marginalt, sier DNB-sjefen.

LES MER FRA FINANSNÆRINGENS DAG:

FNO-styreleder Helge Leior Baastad: - Det siste næringslivet trenger

Jens Stoltenberg om bankenes renteøkninger: - Det er ikke mulig

Erna Solberg om næringslivets kostnadsutfordringer: - Det er ikke gudsbestemt at oljen skal være over 100 dollar fatet

LES OGSÅ:

Hvis de får rett vil dollaren, euroen, pundet og svenskekronen bli dyrere

- Europa har tent to dynamittgubber (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.