Kypros' varslede skatt på bankinnskudd og økte selskapsskatter har sendt kypriotene fånyttes til minibankene og senket verdens børsmarkeder.

I et tv-intervju med CNBC mandag advarer den anerkjente gründeren og investeringssjefen Mohamed El-Erian i verdens største obligasjonsforvalter PIMCO, om konsekvensene.

- Europa tente på to dynamittgubber samtidig lørdag. Den første er helt tydelig; ved å inkludere småsparerne risikerer de sosial uro, politisk kaos og en exit fra eurosonen. Den andre gubben som ble tent er mye mer komplisert og usikker. Den stiller spørsmålstegn ved hvorvidt bankinnskudd i Europa er urørbare, og er en påminnelse om at Europa har for mange mål og for få verktøy, sier El-Erian til CNBC.

Skatt på innskudd
Finansministrene i eurosonen ble i helgen enige om en redningspakke på ti milliarder euro til Kypros. Betingelsene i lånepakken fra EU og IMF har allerede skapt kraftige reaksjoner:

Bankinnskudd på mer enn 100.000 euro i kypriotiske pålegges en engangsskatt på 9,9 prosent. Bankinnskudd på under 100.000 euro pålegges en engangsskatt på 6,75 prosent

I bytte skal kontoinnehaverne får aksjer i de kypriotiske bankene. Kypriotiske myndigheter har uttalt at de ikke har noen andre muligheter, om ikke landet skal gå konkurs.

Stenger bankene
PIMCO- forvalteren mener at kypriotiske småsparere burde vært holdt utenfor.

Dét later også å være hva landets politiske ledere legger opp til, i det avstemmingen over de foreslåtte bankkravene har blitt utsatt til tirsdag.

Samtidig vil bankene på Kypros holde stengt tirsdag og onsdag for å unngå kapitalflukt.

Muligheten for å overføre penger elektronisk skal ha blitt fjernet for flere dager siden.

Vanskelig å kontrollere stormløp
Bankene i Europa og på Kypros har likevel sålangt ikke blitt rent ned av folk som vil ta ut pengene sine, ifølge CNBC.

- Det er svært gode nyheter at det ikke har skjedd fordi et stormløp på bankene er svært vanskelig å kontrollere da det blir rasjonelt å hive seg på etter at det har startet. Men, det er for tidlig å avblåse faren, sier El-Erian.

Forvalteren legger til at han ikke ville hatt tatt ut pengene sine fra europeiske banker. Til forskjell fra finanskrisen i USA i 2008, er nå sentralbankene mye mer engasjert, påpeker han.

- Sentralbankene har forstått hva som skjedde da Lehman falt, kan du si. Og de vil ikke at det skal gjenta seg. Jeg tror det er en annen form for trussel denne gang. Det er i mindre grad et likviditetsproblem og i langt større grad et problem der befolkningen i Europa mister tilliten til de etablerte politiske systemene og de politiske partiene, sier El-Erian.

- Egenkapitalen er borte
Kommentator og vise-redaktør Joe Wiesenthal i Business Insider påpeker at det kyprotiske aksjemarkedet er nær tilintetgjort de siste årene.

Etter at 98 prosent av verdiene har forduftet siden 2008, går nå myndighetene etter pengene der de finnes, mener han.

"Bankene har ikke mye gjeld, mens øyens egenkapital er skrapt bort", skriver han.

- Overdrevet
Kommentator Mark Hulbert i MarketWatch/The Wall Street Journal mener imidlertid at krisen på Kypros er fullstendig overdrevet.

Hulbert støtter seg til uttalelser fra den internasjonale finansmannen John Dessaur som mener at situasjonen snart vil blåse over.

Sentralbankene vil komme opp med en annen plan for å redde svake kypriotiske banker uten innføre innskuddsskatt eller andre ordninger som rammer folk sparepenger «så raskt som onsdag eller senest torsdag», ifølge ham.

Dessauer påpeker likevel at europeiske myndigheter ikke forstår situasjonen, og at de er naive som tror at den ikke vil kunne utløse et stormløp mot europeiske banker i hele eurosonen.








Kilde: NTB

Les også: Europas neste katastrofe

<b>Sparerne må bære kostnadene for Kypros' kriselån</b>

<b>Kypros må innføre engangsskatt på inntil 9,9 prosent av alle bankinnskudd</b>

<b>Tyskland trosser euro-partnere</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.