- Vi tror utlånsrenten ligger i ro det neste året, sier seniorøkonom Bjørn-Erik Røhne Orskaug i DnB Nor Markets til DN.no.

Den svært viktige tremåneders nibor-renten, som viser renten i det norske pengemarkedet for lån med tre måneders løpetid frem, falt med fem basispunkter og ble fastsatt til 1,76 prosent onsdag.

Dermed er den på sitt laveste nivå siden mars 2004.

- I bedring
Forskjellen mellom styringsrenten til Norges Bank og pengemarkedsrenten er nå på 0,51 prosentpoeng. Dette fortsatt høyere enn normalt, men er samtidig en markert forbedring sammenlignet med nivået tidligere i år. Og er gode nyheter for bankenes lånekunder.

Tradisjonelt har forskjellen mellom styringsrente og pengemarkedsrente, det såkalte kredittpåslaget, vært på mellom 0,2 til 0,4 prosentpoeng. Men etter at kredittkrisen slo til sommeren 2007 har påslagene i pengemarkedet vært unormalt høye (se faktaboks).

- I de nærmeste tre månedene er det ikke priset inn renteendringer i særlig grad fra Norges Bank. Så i den grad pengemarkedsrenten har beveget seg nedover den siste tiden, har det mest med spreaden å gjøre – det vil si forskjell mellom pengemarkedsrenten og styringsrenten. Dette er en indikator på at finansmarkedene er i bedring, sier Bjørn-Erik Røhne Orskaug.

- Rentebunnen nådd
Samtidig sier han at markedet begynner å prise inn en renteøkning før årsslutt.

- Til Norges Banks rentemøter i oktober og desember prises inn en økning, men ikke fullt ut en kvarting, sier Orskaug.

I lys av at en del nøkkeltall i sommer har vært bedre enn ventet mener Orskaug at sannsynligheten for at rentebunnen er nådd har økt en god del.

Samtidig tror ikke DnB Nor på noen renteøkninger fra Norges Bank det neste året, i motsetning til markedene.

- Utlånsrentene ligger i ro
Spreaden mellom pengemarkedsrenten og styringsrenten har falt en god del.

Og Orskaug mener det Norges Bank kommer til å gjøre fremover trolig i større grad vil reflekteres i tre måneders Nibor enn for eksempel i fjor høst, «da Nibor på en måte levde sitt eget liv».

- Så hever ikke Norges Bank styringsrenten vil heller ikke tre måneders pengemarkedsrente stige, og da vil heller ikke utlånsrentene endres med det første.

Derfor tror vi utlånsrentene ikke vil endre seg nevneverdig det neste året. Men får markedet rett i at tre måneders pengemarkedsrente er høyere om et år, kan utlånsrenten komme til å stige, sier Orskaug.

Han mener hjelpepakkene har hatt stor effekt, og har bidratt til at finansmarkedene fungerer bedre nå., og at at nedgangen i spreaden vil bedre situasjonen også for bedrifter.

- I utgangspunktet gjør det det, i den grad lån er tilgjengelig for bedrifter både fra banker og kredittmarkedet og spreadene går ned, vil det også bety billigere lån for bedriftene, påpeker Orskaug.

Mer om renter:Følg utviklingen på DN Finans(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.