- Norsk økonomi vokser, men svakere enn ventet, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets i årets andre utgave av meglerhusets prognoserapport som ble lagt frem torsdag.

Siden forrige rapport fra slutten av april har meglerhuset nedgradert anslaget for veksten i norsk fastlandsøkonomi i år fra 2,0 prosent til 1,6 prosent. Vekstprognosene for 2011 og 2012 er også tatt ned (se tabell nederst i saken).

- Norsk økonomis opphenting etter konjunkturbunnen ifjor vår har vist seg å bli langt svakere enn vi tidligere trodde, konstaterer seniorøkonomene Kjersti Haugland og Kyrre Aamdal i rapporten.

Bedriftsinvesteringer og utenrikshandel er blant faktorene som har dempet veksten. Offentlig etterspørsel og den private forbruksveksten trekker i positiv retning.

Labert forbruk
Bidraget fra forbruket har imidlertid blitt lavere enn ventet og statistikken viser at forbruket har falt utover våren. Lavere forbruksvekst vil sammen med et svakere vekstbilde internasjonalt, som vil fortsette å tynge eksportindustrien, prege norsk økonomi fremover, mener økonomene.

- Med husholdninger og eksportkunder i sparemodus, er det grunn til å vente at veksten tar seg moderat opp i årene som kommer, skriver Haugland og Aamdal.

Økt ledighet
DnB Nor-økonomene tror også arbeidsledigheten vil øke mer enn det de tidligere har sett for seg. I forrige rapport ble det anslått en ledighetstopp på 3,9 prosent til neste år. Nå tror økonomene at utviklingen i arbeidsmarkedet først snur i 2012.

- Bedriftene valgte i uvanlig stor grad å holde på en del av arbeidskraften gjennom den kraftige konjunkturnedgangen, og har derfor mindre behov for å ansette flere når produksjonen øker igjen. Samtidig vil flere returnere til arbeidsstyrken etter en pause i de vanskelige tidene. Særlig gjelder dette spesielt fleksible grupper som studenter og arbeidsinnvandrere. Dermed vil antall arbeidsledige stige, og vi venter at ledigheten når en topp på 4,1 prosent av arbeidsstyrken i løpet av 2012, skriver Haugland og Aamdal i rapporten.



Prosentvis endring fra året før. Anslag fra forrige rapport i parantes


*Nivåtall. Alle andre viser prosentvis endring fra året før.


Her kan du lese de andre sakene som er basert på "Økonomiske utsikter 3. tertial 2010":

Skuffet over verdensveksten - igjen

- Boligprisene skal ned neste år

- Strammere oljemarked (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.