Utviklingslandene vil stå for etterspørselsveksten i oljemarkedet, mener oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets.

Han tror oljemarkedet fremdeles vil være preget av økonomisk utsikkerhet.

- Vi tror oljeprisene i tredje kvartal fortsatt vil være preget av frykt for en svak økonomisk utvikling i OECD, balansert mot sterke oljedata fra Kina og andre fremvoksende økonomier, skriver Kjus i rapporten "Økonomiske utsikter" som ble publisert torsdag formiddag.

Kan komme over 80 dollar
Oljeprisen ligger i dag rundt 76 dollar fatet, for både WTI og Brent Blend.

- Vi tror balansen mellom tilbud av og etterspørsel etter olje vil stramme seg til i andre halvår. Tilstrammingen er likevel ikke vurdert som tilstrekkelig for å dytte markedet særlig over 80 dollar fatet i år, skriver Kjus.

Kjus skriver at OPEC har økt sin produksjon med 0,3 millioner fat/dag siden mai, og produserer dermed allerede på det nivået markedet trenger i andre halvår. Kartellet sitter dessuten fremdeles med stor reservekapasitet.

- Vi tror likevel at oljeprisen vil komme over 80 dollar fatet i årets siste kvartal, gitt at verden unngår en ny kredittkrise.

Kan ha kontroll på nedsiden, men ikke oppsiden
DnB Nor Markets har laget sin første detaljerte balanse for neste år, og tror behovet for råolje fra OPEC vil være større i 2011 enn i 2010.

- Dette burde gjøre det mulig for kartellet å kontrollere nedsiden av markedet, skriver Kjus.

DnB Nor Markets tror fremdeles at OPEC vil miste kontrollen på oppsiden av markedet innen 2015.

- Dette fordi høyere priser kan bidra til å svekke etterspørselen i OECD, slik at tilbud og etterspørsel igjen balanserer, skriver Kjus.

Utviklingslandene pådriver
DnB Nor Markets tror i likhet med IEA at det igjen vil være utviklingslandene som kommer til å stå for veksten i oljeetterspørsel i 2011.

DnB Nor Markets er negative til oljeetterspørselsveksten i OECD i 2011, men ikke fullt så negative som IEA som spår en nedgang på 202 000 fat/dag neste år.

- Vi tror etterspørselsfallet blir 163 000 fat/dag, ikke langt fra IEAs anslag, skriver Kjus.

DnB Nor Markets er imidlertid mer negative til etterspørselsveksten i Europa enn IEA er, mens DnB Nor Markets er mer positive enn IEA når det gjelder amerikansk etterspørsel.

Oljeprisutviklingen, ifølge DnB Nor Markets



Her kan du lese de andre sakene som er basert på "Økonomiske utsikter 3. tertial 2010":

Skuffet over verdensveksten - igjen

- Ledigheten øker frem til 2012

- Boligprisene skal ned neste år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.