Arbeidsledigheten holdt seg stabil på 3,3 prosent fra oktober ifjor til januar i år, og det er bare små endringer i sysselsettingen i samme periode.

Les:
Stabil ledighet

Men dette er bare et hvileskjær, tror sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-Gruppen.

- Ledigheten skal videre opp. Jeg tror vi må forvente at arbeidsledigheten vil stige 0,5 til 1 prosentpoeng hvert år de neste årene helt til den når 5 prosent, sier Andreassen til DN.no.

Det tilsvarer en økning på over 50 prosent.

- For høyt lønnsnivå
Han peker på at Norge har verdens høyeste kostnadsnivå, og en lønnsvekst på 4-5 prosent på toppen av dette - kanskje litt lavere i år.

- Lønnsnivået vårt ligger for høyt. Med vårt lønnsnivå vil vi ha store problemer med å øke sysselsettingen i Norge, og vi vil nok se at lønnsstigningen i stedet for å ligge på 4-5 prosent vil ligge på 2-3 prosent i årene fremover. Vi behøver neppe å frykte at lønningene kuttes, slik man har vært vant til i noen andre europeiske land, men den utviklingen vi har sett i Norge kan ikke fortsette, sier Jan Andreassen.

Han slår fast at sysselsettingen ikke øker, på tross av rekordlav rente og stor bruk av oljepenger.

- Det viser hvor vanskelig situasjonen nå har blitt, og at svært lav rente ikke er nok. Det er bare et tidsspørsmål før ledigheten stiger ytterligere hvis vi ikke gjør noe med konkurranseevnen vår. Jeg er enig med Per Olaf Lundteigens (Sp) utspill i DN i dag. Vi må tenke utradisjonelt og ta i bruk nye virkemidler, sier sjeføkonomen.

- Tar altfor lett på det
Per Olaf Lundteigen stiller seg i spissen for et oppgjør med statsminister Jens Stoltenberg og Finansdepartementets motstand mot å bruke mer av oljepengene til investeringer i Norge.

- Hvorfor bygger vi ikke landet når vi har muligheten, spør han i dagens DN.

Les mer her:
Lundteigen på krigsstien

- Folk tar altfor lett på at det vil være så lett å komme tilbake til det vi kjenner som "normalen" - slik det var før. Men jeg tror ikke at vi noen gang kommer tilbake til den situasjonen. "Normalen" vil bli noe annet enn før. Selv om vi nok slipper unna de store lønnskuttene, skal vi være glade om vi lykkes i å ta vare på den levestandarden vi har i dag, sier Jan Andreassen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.