Per Olaf Lundteigen (Sp) stiller seg i spissen for et oppgjør med statsminister Jens Stoltenberg og Finansdepartementets motstand mot å bruke mer av oljepengene til investeringer i Norge, skriver Dagens Næringsliv.

-I dag har vi et system som får folk til å riste stadig sterkere på hodet og spørre seg: Hvorfor investerer vi ikke mer i infrastruktur og tiltak som vil sikre fremtidens verdiskaping? Systemet går imot folkeviljen og den sunne fornuft: Hvorfor bygger vi ikke landet når vi har muligheten?, spør Per Olaf Lundteigen, Senterpartiets finanspolitiske talsmann på Stortinget.

Flere kilder i regjeringsapparatet og de rødgrønne partiene som DN har snakket med har gitt uttrykk for den samme misnøyen som Lundteigen og ønsker en diskusjon om regjeringens økonomiske politikk.

- I ethvert nybrottsarbeid er det noen som må være nydyrkere. Jeg er kanskje gjennom erf#229 og det å tørre, den som går foran, sier Lundteigen til DN.

- Må gå i tenkeboksen
Han mener politikerne altfor lenge har latt seg kue av Finansdepartementet.

- Det er de folkevalgtes rolle å sette mål, mobilisere for grunnleggende verdier og ta betydningsfulle grep for å påvirke samfunnsutviklingen. Politikere uten prosjekter søker tilflukt i Finansdepartementets tenkning. Jeg vil si at de politikerne som er preget av de siste tiårs sosialøkonomiske tenkning, må gå i tenkeboksen og revurdere hva som er nødvendige endringer for å løse fremtidens krav.

Lundteigen vil bruke mer oljepenger på kort sikt, men sier det viktigste er likebehandling mellom investeringer i vei, bane, havner og velferdsforbedringer.

Ikke nytt for Jens
Lundteigen bekrefter overfor DN at han ga uttrykk for sine synspunkter på regjeringens budsjettkonferanse på Thorbjørnrud i forrige uke.

- Som jeg sa til Jens: «Vi skal så mer og høste mindre.» Dette vil innebære mindre reallønnsøkninger, mindre velferdsforbedringer på kort sikt, men det er nødvendig for å opprettholde inntektene på lengre sikt.

Jens Stoltenberg sier i en kommentar til Per Olaf Lundteigen:

- Regjeringen mener det er viktig å føre en ansvarlig økonomisk politikk som ikke undergraver norske industriarbeidsplasser og ikke øker presset på renten. Innenfor ansvarlige rammer, er det fullt mulig å øke investeringene, men da må man holde igjen på andre områder, noe regjeringen vil gjøre.

Les også: Tror regjeringssamarbeidet kan ryke


Beskylder Stoltenberg for trusler

- De er smittet hele gjengen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.