Oljeselskapene holdt hardt på pengene under finanskrisen. Resultatet ble at oljeselskapene for første gang på mange år investerte mindre på norsk sokkel ifjor enn året før.

Det gjør Kjell Inge Røkke bekymret.

- Det letes for lite på norsk sokkel. Sammenlignet med for eksempel britisk side må leteaktiviteten langs Norges kyst økes dramatisk, sier Røkke i et åpent brev i Aker asas årsrapport.

Les også: - Jeg lider av gigantomani

- Øker funnsannsynligheten
Røkke er styreleder i oljeselskapet Det Norske, som har opplevd svake leteresultater og har lagt bak seg en dårlig periode. Aker Kapital eier i overkant av 40 prosent av aksjene i Det Norske.

Røkke legger ikke skjul på at han mener Norge trenger flere miljøer for leting og produksjon. Og han mener rammebetingelsene er gode nok.

- Mangfoldet i kompetanse representerer ulike letemodeller for tolking av geologi. Boring som påviser drivverdige funn eller tøre brønner som plugges, gir på hver sin måte viktig kunnskap for å øke funnsannsynligheten i fremtiden.

Han lover å ikke gi seg, og sier at Det norske skal lete målrettet videre i håp om funn.

- Når enkelte røster mener det er urimelig at oljeselskapene får en statlig refusjon på 78 prosent av letekostnadene, er det grunn til å minne om at staten får tilbake 78 prosent av verdiskapingen når oljen produseres. Denne fordelingsnøkkelen mellom staten og oljeselskapet gir en fornuftig deling av sikre inntekter fra produksjon og investeringer i leting med usikkert utfall, sier Røkke.

Han mener uansett den største profitøren på norsk sokkel er fellesskapet.

- Om lag 90 prosent av verdiskapingen fra olje og gass går tilbake til staten og videreutvikling av det norske samfunnet. Likevel er det nok incitamenter for letemiljøer og oljeselskaper til å fortsette aktiviteten. Jeg er overbevist om at den kunnskapsbaserte leverandør- og oljeindustrien går mange spennende og lønnsomme tiår i møte, sier Røkke.

Millioner av fat venter
Det norske-sjefen Erik Haugane har nok følt at tversoversløyfen har presset litt på. Kjenner jeg Erik og hans medarbeidere rett, lar de seg motivere til å levere resultater framover. Det tror jeg de klarer.

- Utfordringer, muligheter og millioner av fat med olje venter på å bli funnet på norsk sokkel de neste årene, sier Røkke.

Les også: - Jeg lider av gigantomani

Fredriksens hevn mot Røkke (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.