Kjell Inge Røkke er innom flere aspekter ved sitt privatliv når han snakker ut til aksjonærene i den ferske årsrapporten til Aker ASA. Røkke er hovedaksjonær i selskapet.

Han skriver blant annet om de harde løpeturene med sin kone Anne Grete, og hvordan han oppnår "runners high" når endorfiner frigjøres i kroppen:

"Anne Grete får meg ut. Hun viser vei. Som løper er jeg egentlig bedagelig anlagt, og ser etter de flate partiene. Anne Grete er som regel noen skritt foran, gjerne på nye stier og med blikket rettet mot høydedrag", skriver Røkke i brevet til aksjonærene.

Røkke skriver i brevet at det i 2010 har vært arbeidet hardt, og sammenligner de beste selskapene med fronløpere, slik han mener at hans kone er.

"De som leste fjorårets aksjebrev vil huske at jeg skrev at Aker hver dag må skape 10 millioner kroner i økte verdier for å oppnå tilfredsstillende avkastning. Slik ble det ikke i 2010", skriver finansmannen.

Les mer fra fjorårets brev: Røkke: - Det plager meg

Likevel er han fornøyd:

"På papiret er ble verdien redusert med nærmere fire millioner kroner per dag. I forhold til hva jeg forespeilet Akers medaksjonærer for et år siden, er aksjens kursutvikling elendig. Likevel er jeg fornøyd", skriver han.

Og Røkke konkludererer: I sum er jeg 100 prosent sikker på at 2010 var året det ble lagt et godt grunnlag for å skape større verdier i Aker.

Les også: - Letingen må økes dramatisk

- Kjøp en brødrister
Han utelukker ikke at Aker en gang i fremtiden vil fusjonere med noen eller at selskapet henter egenkapital i markedet.

"Dersom Aker-aksjen stiger i verdi på Oslo Børs, øker min formue og formueskatt. Sett fra den vinkelen burde jeg være klok nok til å holde kjeft eller sutre over norsk industriklima – i håp om å holde aksjekursen lav. Jeg ser ingen grunn til å klage, men mange grunner til å skryte av de mange tusen som gjør en innsats for Aker og selskapene som vi eier", skriver han.

Han mener at Aker-aksjen er underpriset:

"De som velger å beholde sine Aker-aksjer og tror på mitt syn på verdistigningspotensial framover, skal vite at jeg gjør alt jeg kan for å unngå å skuffe dem. For sikkerhets skyld minner jeg om hva jeg tidligere har skrevet til aksjonærene: Jeg gir ingen garantier. Dersom du vil ha en garanti, er det bedre å kjøpe en brødrister", skriver han.

- Det ble 66 meter
Nå ser fiskeren og forretningsmannen frem til å dra på jordomseiling med sin kone.

"Det er sikkert noen som vil kritisere meg for å seile min egen sjø med en stor seilbåt. Anne Grete har helt rett når hun sier at jeg lider av en uhelbredelig sykdom: Gigantomani. Hun har prøvd å helbrede meg, men hun har gitt opp. Vi var enige om å bygge en seilbåt på 66. Anne Grete mente fot, og jeg tenkte selvsagt i meter. Det ble 66 meter", skriver Røkke.

Røkke peker på at kreves "vanvittig mye" å være først og vise vei.

"I bakgrunnen kan jeg lukke meg inne og åpne for Odd Børretzens stemme i mitt eget hode: Vintersang, Aforismer og Kelner! Noen ganger er det helt all right", skriver Røkke, og fortsetter:

"Jeg er en stolt far til fire flotte barn. Eldstesønnen min, Kristian, har vist interesse for Akers virksomheter".

Det koster å være i front
Tidligere torsdag ble det kjent at Kristian Røkke stiger i gradene i farens forretningsimperium.

Les også: Lander ny toppjobb hos far

Han landet toppsjefjobben hos Aker Philadelphia Shipyard, etter å ha vært ansatt som direktør med ansvar for driften i selskapet siden mai 2010. Siden 2006 har Kristian Monsen Røkke vært knyttet til Aker, som kontrolleres av faren. Først gjennom et traineeprogram, deretter har han hatt flere ulike oppgaver i Aker-selskaper.

"Styret i Aker Philadelphia Shipbuilding ga Kristian en mulighet. Jeg rådet han til å gripe muligheten, og sa: Du går til en utfordrende jobb, men du får muligheten til å lære. Det koster å være i front", skriver Røkke, og legger samtidig til et utdrag fra en kjent sangtekst:

"If you can make it there, you can make it anywhere".

Han håper at de ansatte vil se forbi Røkke-navnet når de skal vurdere hans sønn:

"Jeg håper ansatte, markedet og omgivelsene vil vurdere Kristian for det han gjør, og ikke på bakgrunn av navnet. I Aker gir etternavnet ingen rettigheter. Tvert i mot. Det stiller ekstra krav til personlige kvalifikasjoner", skriver han.

I er fornøyd
Helt til slutt lover Røkke å være en viktig del av Aker, også i fremtiden:

"Min drivkraft er fortsatt å skape verdier for alle aksjonærene i Aker, men med de føringer og begrensinger jeg har lagt for mitt eget liv. Aksjonærene skal tjene penger på Aker.Jeg høres kanskje optimistisk og tilfreds ut. Ja, det er det jeg er. I er fornøyd".

Les også: Fredriksens hevn mot Røkke

Lander ny toppjobb hos far

Røkke om olje-Norge: - Letingen må økes dramatisk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.