Muammar Gaddafis luftforsvar er sterkt svekket som følge av rakettangrep gjennomført av USA og andre vestlige land lørdag, hevder en amerikansk tjenestemann.

Ifølge tjenestemannen er det likevel for tidlig å si hvordan den libyske lederen og hans bakkestyrker kan svare på angrepene.

USA gjennomførte lørdag angrep mot mål i Libya i samarbeid med Frankrike, Storbritannia, Canada og Italia.

Menneskelig skjold
Libyas leder Muammar Gaddafi sier i formiddag norsk tid han er forberedt på en langvarig krig og sikker på å vinne over de allierte styrkene.

Flere tusen libyere er sluppet inn i hovedkvarteret til Gaddafi i Tripoli for å danne et menneskelig skjold rundt ham.

– Min mor og min far har fortalt meg at de vil angripe hovedkvarteret, så jeg kom hit for å beskytte vår leder, sier ti år gamle Mahmoud.

Han er én av de mange libyerne som lørdag var på plass i Bab al-Aziziyah, det store anlegget i hovedstaden hvor Gaddafi har sitt hovedsete. Folk ropte slagord, sang og danset mens de var samlet i anlegget, som ble bombet av USA i 1986, og som nå kan stå i fare for å bli bombet på nytt.

Les også: <b>Gaddafi: - Dere vil angre</b>

Gaddafis datter Aisha var også til stede, og omsluttet av flaggveivende og jublende libyere holdt hun en tale.

– Hele familien er her. Vi er alle beredt på å dø her for å forsvare Libya og vår leder Gaddafi, sa hun.

Vil væpne folket
Gaddafi selv sa lørdag at han ville væpne sivile libyere i kampen mot det han omtalte som «kolonialister» og «korsfarere» fra Vesten. Middelhavet og Nord-Afrika er blitt en slagmark, fastslo Gaddafi, som truet med å angripe både sivile og militære mål i middelhavsområdet.

– Det er nå blitt nødvendig å åpne våpenlagrene og bevæpne massene med alle typer våpen for å forsvare Libyas uavhengighet, enhet og ære, sa den libyske lederen i et lydopptak som ble kringkastet av libysk fjernsyn.

Uttalelsene kom han med etter at flere vestlige land med USA, Storbritannia og Frankrike i spissen lørdag gjennomførte luftangrep og rakettangrep rettet mot mål i Libya.

Minst 110 krysserraketter ble skutt mot libyske flybaser, og franske og britiske jagerfly gjennomførte luftangrep i landet.

Natt til søndag ble det også meldt om eksplosjoner og skyting med luftvernartilleri i Tripoli.

Glede i Benghazi
Også i opprørsbastionen Benghazi øst i Libya ble det meldt om eksplosjoner og skyting i løpet av natten, men det var uklart hvem som sto bak. De libyske opprørerne har sitt hovedsete i Benghazi, og Gaddafis væpnede styrker var i ferd med å nærme seg byen da FNs sikkerhetsråd torsdag vedtok en resolusjon som åpnet for utenlandsk militær intervensjon for å beskytte sivile libyere.

Opprørere i byen ga uttrykk for takknemlighet da den internasjonale offensiven mot Gaddafi startet senere på dagen, anført av Frankrike.

– Vi tror dette blir slutten på Gaddafis styre. Libyere vil aldri glemme Frankrikes støtte. Var det ikke for dem, ville Benghazi blitt overkjørt i natt, sa 37 år gamle Iyad Ali.

Også Norge vil delta i den internasjonale militære intervensjonen i Libya, og i likhet med USAs president Barack Obama, har statsminister Jens Stoltenberg (Ap) begrunnet dette med at det libyske folk må beskyttes.

Men samtidig ser det libyske folk ut til å være delt i synet på Gaddafi, og hvor stor del av befolkningen som sympatiserer med opprørerne, er ikke kjent.

Åpen port
I Tripoli er porten til Gaddafis hovedkvarter vanligvis stengt, men lørdag var den vidåpen, og folk strømmet inn hele kvelden, rapporterer nyhetsbyrået Reuters.

– Vi er her. Vi er beredt på å dø for vår leder, sa Om Abdel Qadir, en arabisklærer.

Hennes seks sønner har alle meldt seg som frivillige for å kjempe for Gaddafi, fortalte hun.

– Selv om de ikke har våpen, vil folk gjøre alt de kan for å kjempe. Du vil se folk i hver eneste gate gyte varm olje over fienden, sa Mahmoud el-Mansouri, en bonde.

Ifølge ham er tusener av stammefolk villige til å delta i kampen.

– Vi vil åpne opp Libyas ørkener og la afrikanere flomme til Europa for å sprenge seg selv i lufta som selvmordsbombere. (©NTB)

Les også:

<b>- Tiden er inne for militæraksjon</b>

<b>Libya ber om krisemøte i FNs sikkerhetsråd </b>

<b>- Norge sender jagerfly om kort tid</b>

<b>Gaddafi: - Dere vil angre</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.