Statsminister Jens Stoltenberg kom lørdag til Paris for å delta på hastetoppmøtet Frankrikes president Niclas Sarkozy har innkalt til for å diskutere en militæraksjon i Libya.

– Norge skal ta sitt ansvar. Vi ønsker å bidra til at resolusjonen kan gjennomføres, og er klare til å sende seks F-16-fly med de nødvendige støttefunksjoner, sier statsministeren.

– Det gjør vi for å bidra til å sikre sivilbefolkningen i Libya mot de brutale overgrepene regimet under Gaddafi er i ferd med å gjennomføre, sier Stoltenberg på vei inn til møtet med verdens ledere.

Norske myndigheter vurderer også å bidra med et overvåkingsfly.

Haster
På møtet i dag skal landene samordne seg for å iverksette FN-resolusjonen. Før møtet kom det signaler om at Frankrike, Storbritannia og Canada kan komme til å samarbeide om en innledende aksjon, mens USA vil delta noe senere. Deretter kan også arabiske land komme til å bidra, sier en ikke navngitt kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Norge er klare til å bidra militært om det kommer en forespørsel, men først må også kommandostrukturer klargjøres, understreker Stoltenberg.

– En grunn til at Norge er tidlig ute med å varsle bidrag er et at det haster, men vi er opptatt av at norske styrker deltar når det er klare regler. Det skal vi diskutere i dag, sier statsministeren.

Han viser til at norske F16-styrker er internasjonalt anerkjent.

Alvorligere overgrep
– De har svært moderne utstyr og de har også trent sammen med landene som det er aktuelt å operere sammen med, sier statsministeren.

Stoltenberg mener det mest alvorlige med situasjonen er at man må regne med at Gaddafi kan komme til å begå enda mer alvorlige overgrep dersom han blir sittende.

– Han har lovet hevn og ingen nåde overfor menneskene som har motsatt seg hans regime, sier Stoltenberg.

Alle må overholde
Han mener derfor et der gledelig at Sikkerhetsrådet «har fattet et historisk vedtak»:

– FNs resolusjon er en viktig og bred resolusjon som ber om umiddelbar våpenhvile og en politisk løsning på konflikten.

– Betyr dette at du også mener opprørerne må stanse sine angrep?

– Ja. Vi appellerer til at alle parter overholder våpenhvilen, sier Stoltenberg til NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.