Retten mener en passende straff for Per-Robert Jacobsen er ubetinget fengsel i ett år og seks måneder og at han må dekke saksomkostninger til det offentlige med 100.000 kroner. Jacobsen, som ble frikjent for to av åtte poster i tiltalen, får likevel hard medfart i domspremissene.

- Det må i skjerpende retning få betydning at tiltaltes handlinger hadde karakter av tillitsbrudd overfor Pareto ved at de kunne ført til at meglerforetakets omdømme hadde blitt svekket, skriver dommerne og viser til at Pareto hadde oppdrag for Sinvest og Bjarne Skeie da Jacobsen misbrukte innsideinformasjonen han hadde.

- Forsettelig misbrukte tilliten
- Det er også et skjerpende moment at tiltalte - i kraft av å være en meget dyktig og anerkjent megler - forsettlig misbrukte tilliten som han hadde blant aktører på det norske og utenlandske aksjemarkedet, skriver retten videre.

Retten har ikke vært upåvirket av at megleren brukte en telefon han ikke trodde var avlyttet da han tilskyndet Aunaas til handel med Sinvest-aksjer.

- Det må også telle i skjerpende retning at måten tiltalte begikk lovbruddene på var temmelig utspekulerte, skriver de tre dommerne.

Retten mener det ikke kan være formildende at Jacobsen ikke selv har hatt noen personlig vinning.

- ..., kan det ikke tillegges særlig vekt når han han bevisst foretok handlinger som han visste kunne føre til at andre oppnådde en betydelig vinning.

- Relativt streng straff
Derfor mener retten det av allmennpreventive grunner må reageres strengt mot innsidekriminalitet, enten det dreier seg om egen handel eller tilskyndelse til andres handel.

Advokat Thomas Berge, som er Jacobsens forsvarer, mener dommen er streng:

- Det er en relativt streng straff og det er en av momentene vil må ta med i en eventuell ankevurdering, sier Berge til DN.no umiddelbart etter at dommen falt.

Økokrim på sin side er tilfreds med at Jacobsen ble dømt.

- Dette er en streng straff som synes i tråd med praksis, sier statsadvokat Henrik Horn til DN.no. Han ser straffutmålingen som et signal.

- Den sender et viktig signal til markedsaktørene om risikoen som er knyttet til denne typen adferd.

Partene har nå 14 dager på å vurdere om dommen skal ankes.

Les også: Fengsel for Jacobsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.