Den tidligere Pareto-megleren Per-Robert Jacobsen er dømt til fengsel i ett år og seks måneder for misbruk av innsideinformasjon.

Det kom frem i Oslo tingrett tirsdag. Jacobsen stilte ikke selv i retten. Ifølge Thomas Berge, som er Jacobsens forsvarer, møtte ikke aksjemegleren grunnet lang reisevei. Jacobsen og hans familie har de siste årene vært bosatt i Singapore. Da slutningen ble lest opp tastet forsvareren iherdig på mobiltelefonen for å gi sin klient umiddelbart beskjed om at han han var dømt til fengsel.

Jacobsen ble frifunnet på de to første punktene i tiltalen, men ble dømt på de øvrige. Han er også dømt til å betale saksomkostninger på 100.000 kroner.

Dømt for en del av DNO-saken
I rettens begrunnelse kommer det frem at de tre dommerne har kommet til at Jacobsen ikke kan domfelles for å ha ansporet investor Ole Aunaas til shorte DNO-aksjer den angjeldende dagen i januar 2006. Retten mener opplysningene Jacobsen satt på da Aunaas startet sin shorting, like gjerne kunne være positive som negative nyheter for DNO-aksjen. E-posten Jacobsen hadde fått sa at det skulle komme en artikkel om DNO som skulle være oppsiktsvekkende. Hvorvidt det var negative eller positive nyheter var ikke etablert.

- Blant annet som følge av dette finner retten det meget tvilsomt om tiltalte hadde oppfordret Aunaas til å selge aksjer i DNO da denne klokken 10.43 samme dag la inn sin første ordre til aksjemegler Stian Larsen i First Securities om shortsalg av aksjer, skriver retten i dommen.

Retten legger også vekt på Aunaas' handelmønster den aktuelle dagen. Aunaas shortet over 1,4 millioner DNO-aksjer i løpet av knappe fire timer den 10. januar 2006. Men han hadde også kjøpt et tilsvarende antall aksjer i samme selskap. Det mener retten ville vært ulogisk dersom Aunaas var klar over at det ville komme en negativ artikkel om DNO. Derfor konkluderer retten med at Aunaas ikke var klar over artikkelen da han shortet DNO-aksjer januardagen for over fem år siden.

- Presise opplysninger?
Retten kom også til at Jacobsen måtte frikjennes for tiltalens post II. Dette punktet dreide seg om Jacobsens oppfordring til shorting av DNO-aksjer til de øvrige aksjemeglerne på Paretos meglerbord samme formiddag. Retten mener Jacobsen utvilsomt har oppført seg slik som beskrevet i tiltalen. Likevel mener retten at det er tvilsomt om Jacobsen hadde "presise opplysninger" av den kvalitet verdipapirhandelloven krever for domfellelse.

Retten mener også det ville vært meget påfallende om Jacobsen videreformidlet innsideinformasjon til sine arbeidskolleger på en så åpenlys måte.

Jacobsen ble altså frikjent for to av de tre tiltalepunktene som gjelder DNO-artikkelen. Han ble imidlertid dømt for det tredje punktet. Retten mener Jacobsen misbrukte innsideinformasjon da han sendte en melding gjennom Bloombergs meldingssystem til kunden Ernesto Fragomeni om at det kunne komme negative nyheter om DNO-aksjen og at han trodde aksjen ville være en god salgskandidat.

Meldingen ble sendt etter at Jacobsen fikk vite om den kommende artikkelen på Nettavisen/NA24.no, men før artikkelen ble publisert.

Dette er første gang Økokrim får domfelt noen for forholdene rundt DNO-artikkelen. I saken mot journalist Thomas Gulbrandsen og hans far ble begge blad Gulbrandsen frikjent på alle punktene om DNO-saken.

Lang etterforskning
I tillegg til postene som dreide seg om DNO-aksjer, var den tidligere stjernemegleren tiltalt for å ha brutt innsidereglene i forbindelse med oppkjøpet av riggselskapet Sinvest i juni 2006. Retten kom også til at Jacobsen hadde ansporet både Gulbrandsen og Aunaas til å handle Sinvest-aksjer.

Med dagens domfellelse av Jacobsen er både han og barndomskameraten Gulbrandsen dømt for å ha brutt innsidebestemmelsen i forbindelse med oppkjøpet av Sinvest. I rettssaken mot Gulbrandsen sa Jacobsen i sitt vitnemål at han kun hadde formidlet rykter til Gulbrandsen og ikke presis innsideinformasjon.

Les også: Skylder på rykter

Men i et lydbåndopptak som ble spilt av i retten under rettssaken mot Jacobsen kom det frem at Jacobsen selv har vært kilde til noen av ryktene som svirret rundt Sinvest rett før riggselskapet ble kjøpt av et indisk selskap.

Les også: - Jeg har lagt ut litt rykter...

I straffesaken mot Jacobsen var spørsmålet om informasjonen han satt på var presis nok til å regnes som innsideinformasjon eller ikke. Dette mente retten at informasjonen rundt Sinvest utvilsomt var og tok utgangspunkt i sms-utvekslingen mellom Gulbrandsen og Jacobsen i midten av juni 2006.

- Retten viser her til at det ikke kom til uttrykk i tekstmeldingen at det var tale om rykter. Meldingen ga tvert i mot ikke uttrykk for usikkerhet, står det i dommen mot Jacobsen.

I saken mot Gulbrandsen ble journalisten frikjent for å ha brutt innsidereglene i sin egen handel med DNO-aksjer. Denne frifinnelsen er anket av Økokrim og Borgarting lagmannsrett skal 16. augsut ta stilling til om lovanvendelsen tingretten baserte seg på var korrekt. Det betyr at siste ord muligens ennå ikke er sagt i DNO-delene av sakskomplekset.

Det har ikke lykkes DN.no å få kontakt med Per-Robert Jacobsen.