I morgen legger Finanstilsynet frem nye retningslinjer som skal tøyle bankenes utlånsiver.

Leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund er sterkt imot at bankene skal pålegges å knipe igjen nå.

- Jeg mener bankene har kommet tilbake til en fornuftig holdning til utlån nå, mener Dreyer, som er redd for at en tilstramming kan ødelegge det han mener er et velfungerende marked med nøkterne kjøpere.

Bruktboligprisene som ble lagt frem i går viser at prisstigningen flater ut.

Les:
Derfor er boligprisfallet godt nytt
Boligprisene såvidt opp

- Skivebom
Dreyer vedgår at det ikke var heldig at bankene nærmest kastet penger etter folk under den sjokkartede oppgangen frem til boligmarkedet møtte veggen høsten 2007.

- Men vi må heller ikke komme tilbake til en situasjon som vi var i da finanskrisen satte inn høsten 2008, sier Dreyer.

Da ble bankene langt mer restriktive med sine utlån, noe som bidro ytterligere til at boligmarkedet stanset helt opp. Bankene ble livredde for tap, og krevde høyere sikkerhet. I tillegg krevde bankene i større grad at lånekundene solgte sin eksisterende bolig før de fikk lån til å kjøpe ny bolig.

- Det ville vært positivt om bankenes praksis ble opprettholdt slik som i dag. Men å stramme inn i forhold til dagens praksis er skivebom, mener Dreyer.

- Mer robust situasjon
Både sentralbanksjef Svein Gjedrem og direktør Bjørn Skogstad Aamo i Finanstilsynet har lenge advart mot bobletendenser i det norske boligmarkedet, og frykter at det om et par år kan komme et kraftig fall i boligprisene som kan destabilisere norsk økonomi.

Gjedrem kan ikke kvele prisveksten slik han vil med rentevåpenet fordi det samtidig kan rasere oppgangen i norsk økonomi.

Skogstad Aamos bidrag blir altså morgensdagens retningslinjer for forsvarlig boligfinansiering.

Utlånsundersøkelsen, som Finanstilsynet la frem i februar viser at bankenes utlånspraksis igjen er i ferd med å bli mer liberal.

DN.no/kalkulator
Så mye dyrere blir lånet

Hver fjerde boligkjøper under 35 år låner mer enn boligen er verdt når de kjøper bolig, og to av tre lånekunder i denne aldersgruppen låner mer enn 80 prosent av boligverdien.

- Vi vil forsøke å dempe de høyeste andelene, og tror det vil gi en mer robust situasjon både for bankene og husholdningene, sa Skogstad Aamo i februar.

DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Stenger ute førstegangskjøperne
Meglertopp Dreyer frykter at dette kan stenge en hel gruppe ute.

- Hvis Finanstilsynet går inn for å fjerne muligheten for å fullfinansiere boliger med lån vil det særlig ramme førstegangskjøpere. Og vi må jo ha et system for at førstegangskjøpere skal ha en mulighet til å komme seg inn på markedet på en sikker og god måte, sier Dreyer.

Flere markedsaktører pekte på at det var førstegangskjøperne som forsvant først da boligmarkedet møtte veggen. Og ringvirkningene av dette var at mange som var klare for å bytte til sin andre bolig, ikke kom seg videre i markedet.

- Det er ikke en situasjon vi ønsker oss tilbake til, sier Dreyer.

Les også:
Sjekk boligprisene der du bor

<b>Slik kutter du boliglånsrenten</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.