I gjennomsnitt forventer nordmenn å selge boligen sin for nesten 3,3 milioner kroner, viser Eiendomsmegler 1s boligmeter for desember. Det er 2,7 prosent høyere enn hva de forventet på samme i tid i fjor.

Det viser at folk ikke lar seg skremme av prisnedgangen det siste halvåret, mener Odd Nymark, administrerende direktør i Eiendomsmegler 1.

- Jeg tror det betyr at folk er enige i min analyse og ikke lar seg påvirke i for stor grad av det skremselsbildet som mange tegner, sier han.

- Kan de forvente å få solgt til en høyere pris enn for ett år siden?

- Det er viktig at folk forstår hva boligen sin er verdt. Noen må nok innse at de ikke kan få den prisen de ønsker for boligen de selger.

Også når det kommer til kjøp av bolig har forventet pris økt det siste året, viser undersøkelsen. Her har det vært en økning på hele syv prosent, fra 3,34 millioner kroner til nesten 3,6 millioner.

Mange vil flytte
Nymark erkjenner likevel at det har vært en del usikkerhet i boligmarkedet denne høsten.

- Det har vært en dipp i markedet, det er klart. Det henger både sammen med effekten av alle skriveriene om hvor dårlig det kommer til å gå og effekten av egenkapitalkravet og at det er vanskelig å få mellomfinansiering. Dette fører til at mange må selge før de kjøper en ny bolig, og dermed blir usikre. Etter hvert hoper det seg opp med en del usolgte boliger og for få kjøpere.

Samtidig er det fortsatt mange som har planer om å flytte de neste årene. 19 prosent har planer om å flytte de neste årene og i Oslo er tallet enda høyere. Her har en tredjedel tenkt å flytte før 2016, viser undersøkelsen som er gjennomført av Prognosesenteret.

- Det betyr at det er mange potensielle kjøpere og selgere der ute, selv dette tallet ikke er direkte overførbart, påpeker Nymark.

Tror trenden snur
Generelt mener Nymark at undersøkelsen understreker at det ikke er noen stor dramatikk i boligmarkedet.

- Jeg mener alt ligger til rette for et velfungerende boligmarked i tiden fremover. Vi har hatt en prisnedgang de siste månedene og det har vært mye usikkerhet. Sannsynligvis vil denne litt negative trenden fortsette tre eller fire måneder neste år, men etter det kan vi nok få en forsiktig prisoppgang igjen, spår han.

Les også:

Tok opp 250.000 kroner i forbrukslån for å kjøpe bolig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.