Kravet til egenkapital ved boligkjøp ble i 2011 økt fra ti til 15 prosent fordi Finanstilsynet ville få ned nordmenns belåningsgrad. Med høyere egenkapitalkrav skal banker og kunder ha en støtpute mot boligprisfall. Nå advarer inkassobransjen om at flere møter de nye kravene ved å ta opp forbrukslån i tillegg til boliglånet.

– Dersom man vil inn på boligmarkedet i Oslo etter at egenkapitalkravet ble justert opp, uten å få hjelp fra andre steder, virket dette som den eneste og beste løsningen, sier Peter Stjernen (34) som er konsulent i oljebransjen.

For å skaffe nok egenkapital til boligkjøp tok Stjernen opp 250.000 kroner i forbrukslån med effektiv rente på 13 prosent.

Usikrede lån
Onsdag la inkassobransjen frem tall som viser at antallet tvangssalg aldri har vært høyere i Norge, og at flere nordmenn enn tidligere tar opp usikrede lån eller forbrukslån.

– Da bankene strammet inn egenkapitalkravet merket vi helt klart en tydelig oppgang i antall forbrukslån i Norge. Jeg ser ikke noen annen årsak til dette smellet enn at folk begynte å bruke forbrukslån som egenkapital, sier styreleder Baard Bratsberg i Norsk inkassobyråers forening.

Fra 2011 til 2012 økte antallet forbrukslån med 7,5 prosent i Norge. I år vil antallet ha økt med 8,8 prosent til en verdi på 66 milliarder kroner, viser tall fra Finanstilsynet.

Bakgrunn: Antallet inkassosaker øker kraftigSiste utvei
Bratsberg sier mange er veldig ansvarsbevisste. For andre kan forbrukslån være en siste løsning.

– Det er klart at det er rett og slett ingen annen vei inn på boligmarkedet slik det er i dag.

Han får støtte av partner Anders Maristuen i låneformidleren Eiendomsfinans, som også ser at flere har valgt denne finansieringsløsningen de siste par årene.

Styreleder Baard Bratsberg i Norske inkassobyråers forening.
Styreleder Baard Bratsberg i Norske inkassobyråers forening.

DNB og Finans Norge bekrefter overfor Dagens Næringsliv at bankene per i dag ikke har noen mulighet til å sjekke om kundene dekker egenkapitalskravene med forbrukslån.

Les saken: - Det er krevende når man er ung, og det skal det kanskje være

Finansdepartementet opplyser at de mener det er bankenes ansvar å sjekke at kundene har kapasitet til å betale boliglånet, og at en ikke bør bruke forbrukslån for å dekke egenkapitalskravene.

Bli digital-abonnent og les hele saken her - og få tilgang til Dagens Næringsliv fra klokken 22.00 hver dag


Les også: Tjener på unges gjeld

På jobb med skuddsikker vest

- Det er krevende når man er ung, og det skal det kanskje være (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.