Norges Bank la i dag frem nye prognoser om den videre renteutviklingen. De viser at renten fremover kommer til å stige i et lavere tempo enn tidligere antatt.

Det betyr at norske boliglånskunder kan se frem til en enda lengre periode med svært lave boliglånsrenter.

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad minner likevel om at rentene ikke alltid kommer til å være like lave som i dag.

Boliglånskunder som i dag har en rente på rundt tre prosent må forberede seg på at den kan nå hele ni prosent på lang sikt.

Ikke alle hører
Men selv om sentralbanken gang på gang forsøker å understreke at renten skal videre opp, viser Norges Banks egen undersøkelse om folks renteforventninger at hele én av fire ikke tror det kommer noe rentehopp de nærmeste 12 månedene.

- Vi må forbedre vår kommunikasjon ytterligere, svarer Qvigstad på dagens pressekonferanse i Norges Bank.

- Renten skal opp. Vi regner med at renten ved inngangen til sommeren vil være 2,0 prosent, altså at det blir en renteøkning før sommeren. Vi regner at den skal ytterligere opp til 2,5 prosent rundt årsskiftet og kanskje til tre prosent neste sommer, sier Qvigstad.

Kan stige mye
Men selv med fem rentehopp i løpet av litt mer enn ett og et halvt år vil styringsrenten fortsatt være på et unormalt lavt nivå.

- På lang sikt regner vi med at normal pengemarkedsrente, med normalt påslag, vil gi en normal boliglånsrente på seks prosent.

I dag ligger boliglånsrentene på rundt tre prosent, altså tre prosentpoeng unna det Norges Bank definerer som normal rente.

- Man binder seg økonomisk for 20 til 30 år. I løpet av en tyveårsperiode er det dårlige tider og gode tider. De som binder seg må regne med at det svinger tre prosent også den andre veien, sier Qvigstad.

Ikke normal rente
Det betyr at boliglånsrentene også kan stige helt til ni prosent.

- Den renten som er nå er ikke normal. Man må være forberedt på svingninger på mellom tre og ni prosent, mener visesentralbanksjefen.

Advarer mot lav rente lenge: - Kan føre Norge fra grøft til grøft

Les mer om dagens rentebeslutning, og hvorfor renten blir liggende: Rører ikke renten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.