De rike landene i eurosonen ønsker at Portugal nå skal komme med betydelige kutt når de nå skal motta 80 milliarder euro i krisehjelp.

Den tyske finansministeren Wolfgang Schaeuble er sikker på at Portugal kommer til å bli det siste landet i eurosonen som kommer til å søke krisehjelp, skriver Bloomberg News.

Han er blant politikerne som argumenterer hardest for betydelige kostnadskutt i Portugal.

- Dette er opp til Portugal. Portugal må komme opp med bærekraftige tiltak for å redusere underskuddet, sa han til pressen i forbindelse med et finansministermøte i Godollo i Ungarn lørdag.

I obligasjonsmarkedene ser det ut til at Spania greier å unnslippe, men samtidig brer spekulasjonene seg om Hellas kan komme til å trenge enda mer hjelp.

Har en måned på seg
Finansministrene ble igår enige om å sende representanter fra EU-kommisjonen, den europeiske sentralbanken og det internasjonale pengefondet IMF til Lisboa neste uke for å begynne forhandlingene om krisepakken. Målet er å få avtalen spikret før 16. mai, som er tre uker før det portugisiske valget 5. juni.

Det er fortsatt ikke ro i det portugisiske statsobligasjonsmarkedet. Renten på en statsobligasjon med løpetid på ti år steg med fem basispunkter til 8,66 prosent. Det er 518 basispunkter over den tilsvarende renten i Tyskland.

Generelt går lånekostnadene i Europa også opp etter at den europeiske sentralbanken torsdag bestemte seg for å sette opp renten.

Må være hard
I tillegg til budsjettkutt og nedsalg av statseide eienderel, kommer Portugal til å bli presset til å lempe på reguleringer som har bidratt til å holde den økonomiske vekstraten under en prosent hele det forrige tiåret.

Hjelpepakken på 80 milliarder euro er "veldig, veldig, foreløpig", ifølge EU-kommisær Olli Rehn. Ha sier at lånet mest sannsynlig vil bli gitt for tre år. Det er mye kortere enn lånene på 7,5 år som har blitt gitt til Hells og Irland.

- Pakken må være skikkelig streng, det er det eneste logiske, sa den finske finansministeren Jyrki Katainen igår.

Les også:

- Det viktigste er at Portugal klarer jobben

Oljefondet kastet seg over europeisk krisegjeld

Kan gjøre kule på utskjelt investering

Håver inn på gresk søppel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.