Rentene på greske statsobligasjoner har falt fra over 11 prosent til rett under ni prosent de seneste tre ukene.

Samtidig har prisene på de samme obligasjonene steget med over 16 prosent i samme periode.

Det er gode nyheter for Oljefondet, som er tungt lastet i greske statsobligasjoner. Fondet har tidligere fått kritikk for å ha beholdt sin eksponering i gresk statsgjeld.

Les også: - Høyst spekulativt

- Det greske budsjettet har vært bedre enn ventet, så bevegelsen er litt forankret i det fundamentale. Men delvis handler det om stigende risikoapetitt, sier renteanalytiker Claes Måhlén i Handelsbanken til di.se.

Har gigantbeholding
Oljefondet gir bare ut listen over fondets beholdninger én gang i året, men ved nyttår hadde fondet investert nær 9,3 milliarder kroner i disse papirene. Lite tyder på at beholdningen er blitt mindre. I mai opplyste oljefondsjef Yngve Slyngstad til DN at beholdningen ikke hadde endret seg mye siden nyttår.

I forrige uke lyktes også Hellas i å selge statskasseveksel, altså statspapir med kort løpetid. Kombinert med avtalen med IMF og de øvrige eurosonelandene har landet nå sikret finansieringe de par neste årene.

- De har fundingen ordnet frem til 2013, så det finnes ingen bekymring for umiddelbar betalingsstopp, sier Måhlén.

Ikke attraktive
Men selv om bildet har bedret seg noe for Hellas, er risikopremien i forhold til for eksempel tyske statsobligasjoner fortastt stor. For Hellas, Irland og Portugal kommer ikke dette bildet til å endre seg nevneverdig fremover, mener HSBC.

Steve Major, som leder rentepapirdivisjonen i HSBC, mener at disse tre landene nå ligger i et lavere sjikt enn Spania og Italia, som tidligere har blitt plassert i samme gruppe under fellesbetegnelsen PIIGS-land.

- Hellas, Irland og Portugal er fortsatt ikke attraktive, skriver han i en analyse, ifølge Bloomberg News.

Økte eksponeringen
Oljefondet har nær 57 milliarder kroner i statsobligasjoner utstedt av de fem såkalte PIIGS-landene.

Da den greske statsgjelden ble nedgradert til såkalt "søppel"-vurdering av to av tre store kredittvurderingsbyråene i vår, førte det til at gresk statsgjeld falt ut av fondets referanseportefølje. Det er imidlertid ingen automatikk i at den greske gjelden dermed blir dumpet.

I forbindelse med fremleggelsen av kvartalsrapporten i midten av august sa Slyngstad til Bloomberg at fondet faktisk har økt eksponeringen mot flere av de sør-europeiske nasjonene.

Oljefondet begynner nå å nærme seg 3.000 milliarder. Torsdag ettermiddag var markedsverdien på fondet på 2.954 milliarder kroner.

Les også:

- Kunne satt opp et bedre system på 3 måneder

Bølge? Hvilken?

Oljefondet nærmer seg 3.000 mrd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.