Markedsrenten på tiårig statsgjeld utstedt av Portugal holder seg over syv prosent for 17. dag på rad mandag. Dermed øker presset på portugisiske myndigheter for at landet skal søke om nødhjelp fra eurosonens krisefond.

- De kommer til å trenge en eller annen form for hjelp. Man kan ikke trylle bort denne gjelden, sier rentestrateg Gary Jenkins i Evolution Securities til Financial Times mandag.

Har hentet en tredjedel
Portugals regjering holder imidlertid fast på at landet ikke trenger hjelp og at det klarer å finansiere seg i markedet på vanlig måte.

Finansminister Fernando Teixeira dos Santos sier ifølge FT at de implisitte rentene Portugal i gjennomsnitt må betale bare er på 3,6 prosent. For hele EU er snittet 3,5 prosent.

Han understreker at Portugal allerede har klart å hente inn en tredjedel av de 20 milliarder euroene landet trenger i år.

Frykter Spania
Ifølge FT er investorene ikke spesielt bekymret for hvordan det går med Portugal. Spørsmålet mange stiller seg er imidlertid om en kollaps vil smitte over på Spania, som har en langt viktigere posisjon i europeisk økonomi.

- Jeg bryr meg virkelig ikke om Portugal, men jeg bryr meg om Spania. Å beskytte Spania må ha høy prioritet, sier en ikke navngitt obligasjonsinvestorer til avisen.

Portugal har ikke utstedt statsgjeld siden obligasjoner for tilsammen 3,5 milliarder euro ble lagt ut 7. februar i år. Ifølge Financial Times venter de fleste markedsaktørene at landet ikke vil hente inn mer penger før EUs toppledermøte i Ungarn 24. og 25. mars.

Flere markedsaktører peker også på at Portugal trolig ikke vil søke om krisehjelp før toppmøtet der eventuelle endringer av krisefondet skal diskuteres.

Les også:

- Portugal trenger ikke krisehjelp

Skjebnedag for Portugal (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.