Oljeprisene stiger torsdag morgen til sitt høyeste nivå på nesten 30 måneder, idet den voldspregete uroen i Libya fører til redusert oljeeksport fra landet, skriver TDN Finans.

Estimater viser at Libya har mistet opptil to tredeler av sin oljeproduksjon, som i januar utgjorde 1,6 millioner fatet om dagen, skriver Bloomberg News.

Libyas daglige normalproduksjon tilsvarer Spanias daglige forbruk av olje, eller 1,8 prosent av verdens daglige oljeproduksjon.

Barclays Capital anslår bortfallet til en million fat pr dag, mens Goldman Sachs sier at reduksjonen er på 500.000 fat daglig.

Prisen olje solgt i USA (WTI-kontrakten) for april-levering var oppe i 100 dollar fatet i intradag-handel i New York onsdag, og ligger på undersiden av 99 dollar torsdag morgen.

- God reservekapasitet
Reduksjonen i produksjon innebærer en ”betydelig oppsiderisiko” for prisene, ved at den svekker Opecs evne til å absorbere en eventuell økning i forsyningsproblemene i Midtøsten, sier Goldman Sachs.

- Nyhetene fra Midtøsten bidrar åpenbart til denne økningen. Markedet er nervøst for at uroen skal kunne smitte over til Saudi-Arabia, sier administrerende direktør Jonathan Barratt i Commodity Broking Services i Sydney, til nyhetsbyrået.

Soozhana Choi, leder for asiatisk råvareanalyse i Deutsche Bank i Singapore, sier at reservekapasiteten i et Opec-perspektiv er langt sunnere nå.

- Dette er en av grunnene til at vi ikke har sett en mye mer aggressiv oppgang, sier Choi til Bloomberg Television.

Hun legger til at også kommersielle oljelagre er langt mer innholdsrike i dagens situasjon.

Andre medlemmer av Opec har lovet å bidra til å erstatte bortfall av olje fra Libya.

220 dollar fatet?
Det er et problem at Libyas olje er av spesielt høy kvalitet. Det meste av den tilleggsoljen som er tilgjengelig fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater (UAE) har høyere svovelinnhold, noe som gjør den vanskeligere å raffinere til bensin, skriver Wall Street Journal.

I tillegg tar det lengre tid å frakte olje til Europa fra Gulfen enn fra Libya.

Enkelte frykter at verden vil ha en mindre buffer til å stå imot eventuelle ytterligere forsyningssjokk, dersom Saudi-Arabia og andre tvinges til å erstatte libysk produksjon.

Analytikere begynner å veie mulighetene for betydelig høyere oljepriser. Prisen vil kunne nå 150 dollar pr fat hvis forsyningen kuttes fra Libya og ytterligere en stor oljeprodusent, sier Michael Wittner, leder for råvareanalyse i Societe Generale, til WSJ.

Analytikere i Nomura Holdings, en av de største investeringsbankene i USA, sier at prisen vil kunne stige over 220 dollar fatet dersom denne andre produsenten skulle være Algerie.

Les også: Ser oljeprisen i 220 dollar hvis eksporten stanser

Den amerikanske oljeprisen WTI stiger med 0,51 dollar til 98,61 dollar fatet torsdag morgen, etter å ha steget med 4,53 dollar fatet til 98,10 dollar i går, onsdag.

Nordsjøoljen (brent) ligger i morgentimene 1,26 dollar høyere enn dagen før, på 112,51 dollar fatet. Onsdag steg prisen med 4,75 dollar til 111,25 dollar.

Brent spot sluttet på 111,84 dollar fatet onsdag, mot 105,68 dagen før.

Les også: Oljeprisen i 110 dollar (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.