- Markedet er overbevist, men når skal det skje, spør sjefstrateg Carl Hammer i morgenrapporten fra SEB onsdag.

Han mener det nå råder en total usikkerhet for tidspunktet for en hendelse som det nå er nesten umulig å se bort fra - at Hellas misligholder statsgjelden.

- Markedet er allerede 100 prosent overbevist om at det ikke er til å unngå. Renteforskjellen mellom korte greske og respektive sveitsiske statspapir er over 100 prosent. Usikkerheten spres på grunn av mangelen av konkrete tiltak, samt alle spørsmål om den viktigste katalysatoren for den siste tidens gjeldsuro: troikaens beslutning om å forlate Aten, skriver Hammer i rapporten.

Troikaen består av Den europeiske sentralbanken ESB, EU og valutafondet IMF. Sammen står de bak kriselånet til Hellas. Inspektørene fra EU og IMF forlot i slutten av august Aten etter at Hellas ikke klarte å leve opp til de avtalte innsp#229stiltakene, som er en forutsetning for den neste utbetalingen av kriselånet fra troikaen.

Uten utbetalingen går Hellas tom for penger i oktober.

Usikkerheten rundt den greske gjeldssituasjonen har ført til en nesten uvirkelig oppgang i greske statsrenter de siste dagene. Renten på gresk statsgjeld med to års løpetid steg til over 86 prosent tirsdag, og gjelden handles i dag med en rente på 81,01 prosent. I markedet for forsikring av statsgjeld prises det nå inn en sannsynlighet for at Hellas misligholder statsgjelden på godt over 90 prosent.

Markedet frykter at en gresk gjeldskollaps skal smitte til de andre gjeldstyngede nasjonene i eurosamarbeidet. De siste dagene har markedet blitt oversvømt av rykter og meldinger om krisen og hvordan den bør håndteres. Her er en oversikt:

Skal snakke med Merkel og Sarkozy: Ifølge meldinger tirsdag skal den greske statsministeren George Papapandreou i dag ha samtaler med Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy om situasjonen i Hellas og eurosonen.

- Det var uklart om det er en god eller dårlig nyhet for markedene, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i morgenrapporten fra DnB Nor Markets onsdag.

Tirsdag sa Merkel at Europa bruker alle tilgjengelige ressurser for å hjelpe Hellas gjennom den vanskelige situasjonen. Merkel gjentok at Tyskland er dedikert til å finansiere Hellas gjennom eurosonens hjelpepakke, helt til Hellas er i stand til å reparere budsjettene sine, ifølge Wall Street Journal, melder TDN Finans.

Vil kaste ut medlemsland: Nederlands finansminister Mark Rutte har fått mye oppmerksomhet de siste dagene. I dag foreslår han at et medlemsland i eurosonen kan bli satt under administrasjon, og eventuelt melde seg ut, dersom det ikke overholder budsjettmål og andre forpliktelser.

Igår dementerte nederlandske myndigheter at finansministeren hadde hevdet at en gresk konkurs var uungåelig.

- Han hadde bare vurdert mulige utfall, skriver Aamdal i morgenrapporten fra DnB Nor.

Geithner til Polen: USAs finansminister Timothy Geithner skal delta i helgens møte i eurosonens finansministergruppe Ecofin i Polen.

- Geithner ventes å oppfordre Europa til å øke størrelsen på EUs redningsfond EFSF, men Tyskland har sagt tydelig nei, skriver Hammer i morgenrapporten fra SEB.

Nedgraderer franske banker: To franske storbanker ble tidligere i dag nedgradert av Moody's Investor Service. Franske banker hatt fått mye oppmerksomhet de siste ukene på grunn av deres stor eksponering mot gresk og ikke minst italiensk statsgjeld.

Societe Generales rating er redusert med ett hakk til AA3, mens Credit Agricole også sendes ned ett hakk til Aa2 fra Aa1, ifølge to meldinger fra ratingbyrået tidligere i dag.

En annen fransk storbank, BNP Paribas, varsler onsdag morgen at den vil øke kjernekapitalsdekningen til ni prosent innen begynnelsen av 2013, samt nedskalere sin dollarbaserte corporate- og investeringsbankaktivitet. Tirsdag inneholdt en kronikk i Wall Street Journal påstander om at banken er utestengt fra finansiering i det amerikanske dollarmarkedet.

- Ikke lenge etter avviste BNP Paribas påstandene og hevdet at banken har tilgang til dollar både direkte og indirekte via swapmarkedet, skriver Aamdal i rapporten fra DnB Nor Markets.

Italia håper på hjelp: Mandag kveld kom de første rapportene om at Italia håpet på kinesisk hjelp til håndteringen av landets enorme statsgjeld på over 1.800 milliarder euro. Tirsdag ble det klart at Kina i første rekke vurderte investeringer i italiensk industri, og ikke i statsgjeld.

I dag sier Li Dakoui, rådgiver i den kinesiske sentralbanken, at Kina bør fortsette å kjøpe italienske statsobligasjoner på kort sikt for å stabilisere tilliten i markedet. Uttalelsen kom på Wold Economic Forum-møtet i den kinesiske byen Dalian, ifølge Bloomberg News, melder TDN Finans.

Den italienske utenriksministeren Franco Frattini sier Italia er klar til å ”gi opp all suverenitet (som er) nødvendig” for å skape et sentralt europeisk styre. Uttalelsen blir referert i den tyske avisen Sueddeutsche Zeitung, ifølge Bloomberg News.

BRICS vil kanskje hjelpe: I dag kommer det rapporter om at de såkalte BRICS-landene, Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, vurderer å kjøpe europeisk statsgjeld. I neste uke møtes finansministrene fra BRICS på årsmøtet i Verdensbanken og IMF.

- BRICS-landene vil møtes i Washington neste uke og vi vil diskutere hvordan vi kan hjelpe EU ut av denne situasjonen, sier Brasils finansminister Guido Mantega av europeisk statsgjeld.

IMF-sjef Christine Lagarde oppfordrer i dag de fremvoksende økonomier til å kjøpe europeisk statsgjeld, inkludert land som sliter med å finne finansiering.

Spania henter penger: Spania skal legge ut flere lån i markedet torsdag. Auksjonen vil bli fulgt nøye i finansmarkedene. Tirsdag skriver Fitch Ratings direktør Douglas Renwick til Bloomberg News at risikoen for Spanias kredittrating "helt klart" er på nedsiden. Grunnen er lavere vekst og manglende regional gjennomføring av innstramningstiltak.

Renten på tiårige spanske statsobligasjoner er lite endret tirsdag. Lånene handles med en rente på 5,03 prosent.

Les også:

<b>Livredd for eurokrisen</b>

<b>Økt bekymring for fransk storbank</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.