EU-skeptiske briter har de siste månedene priset seg lykkelige over at landet ikke er medlem i eurosamarbeidet.

Nå kjemper britene med nebb og klør for å holde den voksende eurokrisen på avstand, skriver Dagens Næringsliv.

- Dersom euroen bryter sammen, vil det ramme Storbritannia grusomt. Jeg tør nesten ikke tenke på det. Flertallet av britene ønsker å ha minst mulig å gjøre med det de oppfatter som en eurokrise. Men i realiteten blir dette raskt nok vår krise også, sier analytiker David Buik i meglerhuset BGC Partners til DN.

Etter snart 50 år som analytiker i Londons finansstrøk er han en «grand old man» som sjelden lar muligheten gå fra seg til å forsvare finanssektoren.

- Bare én løsning
Han sier han nå «spiser neglene til frokost» hver morgen, og synes det er sjokkerende å se handlingslammelsen som har rammet toppolitikerne i eurolandene.

– Det er bare én måte å løse denne krisen på, og det er ved å sette seg ned og snakke sammen og bli enige. Nå kommer det nye signaler og nye retninger daglig, sier Buik.

Britene sliter også med sin egen galopperende statsgjeld, som ifølge DN på ett år har vokst fra 803 til 944 milliarder pund

Buik mener krisen kunne vært begrenset for flere år siden, om EU hadde lagt mer press på skakkjørte euroland allerede da.

Les også: Merkel: Faren er «veldig stor»


<b>Italia-kollaps kan bli alle krisers mor</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.