Aksjestrategen Albert Edwards i Societe Generale tar frem de store ordene i håp om at investorene vil lytte til ham.

- Det amerikanske aksjemarkedet holdes oppe av investorhåp, på tross av at selskapsresultatene blir dårligere og dårligere, skriver han i en fersk oppdatering.

De siste årene har den britiske strategen fått stjernestatus i finansdistriktet City i London. Mens andre spådde aksjekursene videre opp på en stadig voksende global velstandsbølge, advarte Edwards mot deflasjon, boligboble, råvarebobler, kredittboble og global økonomisk nedgang.

- Må snart gi opp håpet
Han mener det er tull å håpe at USA unngår resesjon, og at en eventuell tredje runde med kvantitative lettelser kommer til å snu ting, når bevisene for en hard landing i Kina tårner seg opp.

- Jeg tror vi står overfor en tredje istid i aksjemarkedet. For at dette langvarige bjørnemarkedet (svakt markedssentiment, red.anm) skal ta slutt må investorene snart gi opp håpet. Hvis ikke kommer bjørnens sterke grep snart til å skvise håpet ut av de gispende og brukne kroppene deres, skriver han.

Nok et bevis
Edwards peker på at resultatforverringen hos de amerikanske, børsnoterte selskapene har fortsatt. Ifølge rapporter fra Thomson Reuters er negative resultatvarsler fra amerikanske selskaper nå på sitt høyeste nivå siden tredje kvartal 2001.

- Men det som virkelig har utmerket seg de siste ukene er tallene for solgte varige goder i USA, skriver han.

Han tenker spesielt på indeksen som måler bestilling av nye varer innenfor kapitalvaresegmentet. Denne indeksen falt fire prosent i juli.

- For meg er dette nok et bevis på at den amerikanske økonomien allerede har gått inn i resesjon, og da vil det ikke ta lang tid før markedene reagerer, skriver strategen.

Ser verden gjennom rosa briller
Edwards mener at den gode nyheten er at analytikerkutt ikke er spesielt uvanlig, og at analytikere nesten alltid må nedgradere estimatene sine:

- Det er fordi de er en glad og optimistisk gjeng, som ser verden gjennom rosa briller. I løpet av året må de komme seg tilbake til den virkelige verden som resten av oss bor i, skriver han.

Den dårlige nyheten er det ikke er vanlig med så mye nedgraderinger i august.

- Analytikerne kutter vanligvis fra september til april, så et kutt på to prosent i august kan være meget alvorlig og være et tegn på svake underliggende økonomiske forhold.

Les også:
- Den nåværende krisen er bare oppvarming
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.