Den norske kronen har gått markert sterkere mot de fleste valutaer de siste månedene. Valutanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets tror likevel utsiktene for kronen fortsatt er sterke.

- De siste månedene har utviklingen i krona vært lite preget av endringene i rentedifferanser, i særlig grad mot euroen. Like fullt er det norske rentenivået høyere enn i de fleste andre valutaer, noe som i denne perioden har bidratt til en generelt sterk krone, skriver Knudsen i meglerhusets konjunkturrapport som ble lagt frem tirsdag.

Knudsen mener kronen dessuten har utviklet et litt uvanlig bevegelsesmønster den siste tiden.

- Det har vært påfallende hvor hurtig kronekursen har styrket seg etter perioder med svekkelse. Ofte pleier kronekursen å svekke seg relativt mye på kort tid, mens det tar lengre tid å ta tilbake tapt terreng. En mulig tolkning av denne utviklingen kan være at kronen nå har mindre fallhøyde sammenlignet med i 2010, mener analytikeren.

Handelsbanken tror kronen vil styrke seg fra dagens nivå på i underkant av 7,90 for en euro ned mot 7,80 på tre og seks måneders sikt, mens den om et år vil være på 7,60 kroner for en euro.

Mot amerikanske dollar vil utviklingen etter hvert gå motsatt vei. På tre måneders sikt er prognosen 5,40 kroner for en dollar, mens prognosen er at kronen svekker seg til seks kroner for en dollar om seks måneder og 6,60 kroner på 12 måneders sikt.

Les mer:
- Stadig lysere økonomiske tider (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.