Norsk økonomi fortsetter å gå én vei: rett opp.

Og ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser nå at konjunkturoppgangen som satte inn våren 2011, kommer til å vare i minst fire år til.

Samtidig bidrar lave internasjonale renter, som følge av krisen i Europa, og sterk krone til lav norsk styringsrente. Utlånsrenten passerer neppe fem prosent før mot slutten av 2015, tror byrået.

- Høy vekst i etterspørselen fra oljevirksomheten og lave renter er viktige drivkrefter i utviklingen. Aktivitetsveksten ligger imidlertid an til å bli mer moderat enn ved tidligere oppganger, skriver SSB.

Rammes av Europa
Bakgrunnen for at oppgangen er ventet å bli mer moderat, er de svake vekstutsiktene internasjonalt som virker dempende på utviklingen også i Norge.

- Næringslivets investeringer i fastlandsøkonomien ventes derfor å gi vesentlig mindre bidrag til denne oppgangen enn det som har vært vanlig. Etter hvert vil veksten i innenlandsk etterspørsel reduseres, men dette vil i noen grad motvirkes av at den internasjonale veksten tar seg litt opp, skriver SSB.

For det er ikke til å unngå at Norge påvirkes av den internasjonale økonomien, selv om oljeinntektene demper mye. Den internasjonale veksten er meget svak, og preges fortsatt av etterdønningene av finanskrisen og statsfinansielle problemer i mange land.

- Drahjelpen fra en del store framvoksende økonomier er også redusert. Fra et meget lavt nivå legger vi til grunn at veksten hos våre handelspartnere svært forsiktig vil ta seg opp fra neste år av. Først i 2015 er veksten kommet tilstrekkelig opp til at kapasitetsutnyttelsen vil øke og arbeidsledigheten falle, skriver SSB.

Som både NHO og flere økonomer har påpekt er rammes tradisjonell, norsk eksport nå av krisen ute.

Les også: Nå treffer Europa-krisen Norge

Det vil ta mange år før konkurranseutsatt industri når gamle høyder:

- Svekket norsk kostnadsmessig konkurranseevne og svak vekst ute vil føre til svært beskjeden vekst i norsk eksport utenom petroleum, men eksportutviklingen tar seg litt opp fremover. Tradisjonell vareeksport ventes først i 2015 å passere toppnivået fra før finanskrisen.

Les også: Her er det eneste som truer Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.