- De moderne finansielle markedene er en ødeleggesmaskin på nedsiden, dette gir kjøpsmuligheter hvis du har et litt lengre perspektiv, sier Ulltveit-Moe til Dagens Næringsliv.

Investoren kommenterer utviklingen i aksjemarkedet den siste tiden, som har sett børsene både i Europa og USA rase. Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned for sjette dag på rad fredag, og er ned 14,5 prosent de siste ni handelsdagene.

Les også: <b>Ny årsverste på Oslo Børs</b>

- Overdreven korreksjon
Ulltveit-Moe mener børsfallet er en overdreven korreksjon, og frykter ikke noen ny finanskrise av typen Lehman Brothers utløste i september 2008. Nedgangen i verdensmarkedet er et resultat av et "unaturlig salgspress" og store deler av fallet skyldes systemproblemer, ifølge ham.

Les også: <b>Vill ferd på Wall Street</b>

Noe av grunnen til dette er at aktørene som handler med egne penger er i sterkt mindretall på verdens børser. Ifølge Oslo Børs sitter norske private investorer med bare 18 prosent av den samlede markedsverdien. Til sammenligning står private og offentlige fondsinvesteringer bak 47 prosent, viser statistikk fra Børsen. Ulltveit-Moe mener situasjonen gjør det vanskelig å si hvor bunnen i markedet er.

– Mange av fondene må selge uansett om det er klokt eller ikke. Kunden må kunne trekke ut penger, sier Ulltveit-Moe.

USA nedgradering kan fremtvinge salg
Natt til lørdag nedgraderte kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's USAs kredittverdighet fra den høyst mulige rangeringen "AAA" til "AA+" (Se faktaboks).

Les også: <b>S&P nedgraderer USA</b>

I intervjuet, som ble gjort før nyheten, gir investoren et tydelig bilde på hva konsekvensene kan bli i obligasjonsmarkedet når det åpner mandag.

- I tillegg har du gruppen av forvaltere som sitter med et mandat om å bare kjøpe AAA-papirer og må selge disse når det kommer en nedgradering, sier han.

DnB er uenig
Divisjonsleder i DnB Nor Kapitalforvaltning, Edward Wendel, er uenig med Ulltveit-Moe. Forvalterne hos Norges største kapitalforvalter er ikke tvunget til å selge og dermed presse ned aksjemarkedet, ifølge Wendel.  

– Kundene er stort sett disiplinerte og holder seg til en langsiktig strategi, og derfor har vi ingen behov for å gjøre store handler i øyeblikket som følge av kundeflyt eller børsuro. Vi er altså i hovedsak ikke tvunget til å gjøre handler som følge av markedsbevegelsene, forteller Wendel.

- Panikkprising
Porteføljeforvalter Kristian Falnes i Skagen-fondene ser i likhet med Ulltveit-Moe gode kjøpsmuligheter etter det kraftige børsfallet.  

– Det er noen aksjer der ute som har fått panikkprising over seg. Hvis en skal måle etter inntjening og forventet utbytte, er aksjer billige etter mitt skjønn. Vi kommer heller ikke fra en situasjon der aksjer var dyre og populære, slik de var før finanskrisen i 2008. Fallhøyden er begrenset nå, sier Falnes.

Kan falle mer
Porteføljeforvalteren er likevel forsiktig med å slå fast at markedet ikke vil falle mer.

- Hvis vi får en skikkelig korreksjon, kan det være snakk om en børsnedgang på rundt 20 prosent fra toppen kanskje. Men en nedgang på 40 eller 50 prosent, tror jeg lite på, sier Falnes til Dagens Næringsliv.

Les også:
– Det var vår plikt å nedgradere USA
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.