Den europeiske sentralbanken ECB holdt renten uendret på 1,0 prosent på dagens rentemøte. Nå åpner imidlertid sentralbanksjef Jean-Claude Trichet for at renten kan bli hevet allerede neste måned.

- En renteøkning på det neste møtet er mulig. Men det er ikke sikkert, sier Trichet på pressekonferansen i forbindelse med rentebeslutningen torsdag.

Ifølge Marketwatch sier sentralbanksjefen at en eventuell renteøkning ikke blir starten på en hel serie med renteøkninger. Han sier at muligheten for renteoppgang vil avhenge av nøkkeltallene som blir offentliggjort frem til møtet.

På pressekonferansen opplyser Trichet samtidig at dagens beslutning om å la renten ligge i ro på rekordlave 1,0 prosent var enstemmig.

- Mye tyder nå på at det ligger an til snarlig renteheving fra ECB. Men det påpekes også på pressekonferansen at man ikke ønsker å iverksette en serie med hevinger. Vi tror dermed det kan komme noen ”symbolske” rentehevinger fra ECB, for å hindre at inflasjonsforventningene tar seg opp og andrerundeeffekter får feste, skriver analytiker Maren Romstad i en oppdatering fra DnB Nor Markets torsdag.

Euroen styrker seg umiddelbart mot både norske kroner og dollar på uttalelsene. En euro koster nå 7,76 kroner etter at den ble handlet til under 7,70 kroner tidligere på dagen torsdag. Mot dollar har euroen gått fra rundt 1,3850 til 1,3950 i løpet av kort tid torsdag ettermiddag.

- Euroen styrket seg forholdsvis mye på uttalelsen om ”strong vigilance” og rentene trekker en god del høyere, skriver Romstad i oppdateringen.

Sentralbanksjefen brukte uttrykket "sterk årvåkenhet" ("strong vigilance") på pressekonferansen. Tidligere har Trichet brukt uttrykket når han har villet signalisere at et rentehopp er nært forestående.

- Utsagnet om ”strong vigilance is warrented” får mye oppmerksomhet, og for første gang på lenge dropper ESB utsagnet om at rentenivået er ”appropriate”. Sentralbanken virker å være bekymret for en høyere prisvekst og risikoen for andrerundeeffekter. Og det er nettopp på dette punktet Trichet påpeker at de vil være aktsomme og følge utviklingen nøye, skriver Romstad.

Endrer risikovurderingen
Sentralbanken har endret risikovurderingen, og sier at den nå ser et balansert risikobilde. Tidligere mente banken at risikoen var på nedsiden.

Risikoen for de økonomiske utsiktene er i hovedsak balanserte, ifølge sentralbanksjef Jean-Claude Trichet, melder TDN Finans.

Nedsiderisikoen knytter seg til ytterligere råvareprisoppgang, ifølge ham.

I forbindelse med dagens rentemøte la ECB også frem oppdaterte prognoser for den makroøkonomiske utviklingen. Ifølge TDN ser sentralbanken nå en bnp-vekst på 1,3 til 2,1 prosent i år, mot den tidligere prognosen med et vekstanslag på mellom 0,7 og 2,1 prosent.

For 2012 venter ECB en bnp-vekst på 0,8-2,8 prosent i 2012, fra tidligere 0,6-2,8 prosent.

Sigbjørn Johnsen: - Det er usikre tider der ute

Prisvekst
Den pågående uroen i Libya har ført til en kraftig oppgang i oljeprisen de siste ukene.

Oppgangen i oljeprisen og andre råvarer har ført til bekymring for økt inflasjon i Europa. ECB har som mål å holde inflasjonen på 2,0 prosent. I februar steg inflasjonen i euroområdet til 2,4 prosent.

- Inflasjonsbekjempelse er definitivt Trichets førsteprioritet. En markert og vedvarende oppgang i oljeprisen kan ødelegge gjeninnhentningen i økonomien, men foreløpig er oppmerksomheten rettet mot å holde prisene under kontroll, sa økonom Nick Kounis i ABN Amro til Bloomberg News tidligere i dag.

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke sa i en høring i Kongressen tidligere denne uken at den siste tidens oppgang i olje og andre råvarepriser trolig ikke vil føre til en permanent oppgang i inflasjonen og gjentok at den amerikanske renten trolig vil holdes lav fremover.

Ventet i spenning
På forhånd var det knyttet mye spenning til dagens pressekonferanse i ECB.

- Vi venter en haukeaktig pressekonferanse med tanke på den pågående økningen i inflasjonsforventningene, spesielt blant forbrukerne og i finansmarkedene, skrev meglerhuset Barclays Capital i en oppdatering tidligere på dagen torsdag, ifølge Marketwatch.

Uttrykket "haukeaktig" blir brukt om personer som ønsker en strammere pengepolitikk i form av for eksempel en raskere renteoppgang.

Les også: Uendret Europa-rente (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.