Første halvår ble preget av en sterk prisvekst i boligmarkedet.

Derfor har eiendomsmeglerbransjen oppjustert prognosene for hele året fra 4-6 prosent til 7-8 prosent prisvekst på bruktboliger.

Juli har tradisjonelt vært en måned preget av lavere priser og mindre aktivitet, og i morgen legger eiendomsmeglerbransjen frem statistikken som viser om det er tilfelle i år også.

Se boligtallene først på DN.no klokken 11 onsdag!

Nestleder Leif J Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) forventer at mesteparten årets prisvekst allerede er tatt ut.

  - Julimåned følger trolig samme trend som tidligere år med prisnedgang og lavere aktivitet enn i mai og juni. Dette skulle gi muligheter for flere sommerkupp i boligmarkedet. Julitallene gir oss en god indikasjon på om så er tilfelle, sier Laugen i i en pressemelding.

Håper på fall
Sjeføkonom Kjell Senneset i analyseselskapet Prognosesenteret tror også boligmarkedet tok en pust i bakken i juli:

- Juli er jo tradisjonelt en måned med prisfall, og det blir det forhåpentligvis i år også! sier Senneset til DN.no.

Han anslår at prisene går ned med én til to prosent, ikke justert for sesong, som tilsvarer omtrent uendret nivå justert for sesong.  

- Ny rekord
- Men i august blir det økning igjen, til ny rekord, sier Senneset som tror prisene hoppe opp rundt tre prosent fra juli.

- Resten av høsten blir - igjen forhåpentligvis - preget av svakt prisfall, slik at vi lander på prognosen vår på en økning på syv prosent i gjennomsnitt fra i fjor, sier sjeføkonomen.

Tips oss om boligsaker!

Senneset peker på at det er vanlig med et svakt prisfall ut over høsten.

- Da skal alle som kjøpte om våren - det er da flest kjøper - selge sin gamle bolig. Sesongjustert blir det neppe noen nedgang, men trolig fortsatt en liten økning, sier han.

EU-uro
Før sommerferien ville Senneset sagt at usikkerheten omkring Prognosesenterets prisprognose på syv prosent årsstigning var størst på oppsiden.

- Men uroen i EU-området og fare for svekket eksport og kanskje økt arbeidsledighet ut over høsten gjør at jeg nå tror at syv prosent er ganske greit, sier Senneset.

Les også:
- Tog kan løse boligkrisen i Oslo
Advarer mot «blodbad» på det norske boligmarkedet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.