Den islandske finansministeren Steingrimur Sigfusson møtte i dag sin norske kollega, Sigbjørn Johnsen, og Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Etter møtene var det en lettet og fornøyd islandsk finansminister som kunne konstatere at støtten fra sin norske nabo ikke ser ut til å være svekket av usikkerheten som har oppstått på Island de siste dagene.

- Jeg er meget tilfreds med de diskusjonene jeg har hatt med både Sigbjørn Johnsen og Jonas Gahr Støre. Norge har en veldig positiv holdning, og den er høyst viktig. Det er ikke tilfeldig at jeg kom først til Norge, sa Sigfusson til pressen etter møtet.

- Vil du si at Norge er Islands viktigste støttespiller nå?

- Ja, helt klart sier Sigfusson til DN.no.

Norge holder ikke tilbake penger
Det har vært spekulert i at den økonomiske støtten til Island gjennom det internasjonale pengefondet (IMF) kan bli trukket tilbake etter at den islandske presidenten tirsdag la ned veto mot den såkalte Icesave-avtalen.

Avtalen skal sikre at Storbritannia og Nederland får tilbake pengene de la ut til kunder som tapte penger da den islandske nettbanken Icesave gikk over ende.

 

Det er snakk om 30 milliarder kroner. Men selv om Alltinget godkjente avtalene, forlanger presidenten folkeavstemning om den meget omstridte saken på Island.

Støtten fra IMF gjennom de nordiske landene er på tilsammen 1,775 milliarder euro, der Norge garanterer for 480 millioner.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har imidlertid i dag forsikret om at Norge ikke kommer til å trekke tilbake sitt bidrag til støtte gjennom IMF, som følge av usikkerheten rundt Icesave-avtalen.

- Norge står ved sine forpliktelser overfor Island. Islands regjering har tatt en modig og krevende beslutning om å betale tilbake de pengene som er dekket av islandske banker. På det grunnlag har IMF vedtatt støtte som de nordiske landene støtter. Og på bakgrunn av dette er det Norges holdning at Norden bør mene i IMF at programmet går videre som planlagt, fordi det avgjørende er at Islands regjering står ved sine forpliktelser, sa Støre.

Håper folket sier ja
Overfor DN.no gir Støre uttrykk for at selv et nei i folkeavstemningen på Island ikke vil få umiddelbar betydning for Norges støtte. Da må man lete etter andre løsninger som likvel sikrer at forpliktelsene blir overholdt.

- Det er problematisk hvis et nei hindrer Islands bestrebelser på å tilbakebetale penger. Men det har aldri vært noe spørsmål om Islands regjering ønsker å tilbakebetale pengene.

Islands utenriksminister understreket at da også at han håper folket sier ja til Icesave-avtalen.

- Men hvilken rettferdighet er det i at folket på Island kanskje i generasjoner skal måtte betale for noe en liten gruppe har stelt i stand?

- Hvorfor er ikke verden rettferdig? svarte islands utenriksminster retorisk før han dro videre til København i samme ærend som han var i Norge.

Les også intervju med en av dem som ikke orker livet som gjeldsslave på Island mer: <b>Flykter fra gjeldsslaveri</b>

Les også: På innsiden: Korrupt system på Island

<b>Leder DN: Uklar tale</b>

Diskuter saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.