Nobelkomiteen har forårsaket globalt kaos med sin beslutning om å gi årets fredspris til Liu Xiaobo, hevder kinesiske medier.

– Årets fredspris har forårsaket fryktelig kaos verden over, skriver den engelskspråklige avisen Global Times i en kommentar.

Avisen, som er søsterpublikasjon til kommunistpartiets talerør Folkets Dagblad, anklager Nobelkomiteen for uvitenhet om «et stort land som har gjort bemerkelsesverdig økonomisk framgang».

«Klovner»
En talskvinne for utenriksdepartementet i Beijing omtalte tirsdag Nobelkomiteens medlemmer som «klovner» og hevdet at over 100 land og internasjonale organisasjoner støtter Kina i synet på årets fredspris.

44 ambassader har takket ja til innbydelsen fra Nobelinstituttet om å være til stede under årets seremoni i Oslo Rådhus, mens 19 ambassader har meldt avbud.

- Instrukser om ikke å delta
Blant dem som ikke vil være til stede, er Afghanistans ambassadør i Norge, Manizha Bakhtari.

– Ambassadøren har fått instrukser fra Afghanistan om ikke å delta, sier Bakhtaris sekretær til Aftenposten.

Russlands ambassadør vil heller ikke være på plass, men ambassaden nekter for at dette har noe med press fra Beijing å gjøre.

Det skyldes rett og slett at ambassadøren er bortreist, opplyser en talsmann for ambassaden til NTB.

Les også: Advarer mot boblesprekk i Kina

<b>Kina med ny skarp advarsel til Norge</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.