– Det er vanskelig å opprettholde de vennskapelige forbindelsene vi har hatt med Norge tidligere, sier talsmannen Jiang Yu.

Bakgrunnen for kritikken er Nobelkomiteens beslutning om å tildele årets fredspris til den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo.

- Til etterretning
- Norge tar disse uttalelsene til etterretningen og registrerer at de er i tråd med tidligere kinesiske reaksjoner siden kunngjøring av årets fredspris, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til DN.no.

Han legger til at Norge mener det ikke er noe grunnlag for at Nobelkomiteen sin avgjørelse skal få konsekvenser for Kinas forhold til Norge.

- Norge ønsker et godt og langsiktig forhold til Kina, og det mener vi er i begge lands interesse. Eventuelle negative konsekvenser for det bilaterale forholdet som følge av fredsprisen må Kina ta ansvar for, utdyper Elsebutangen.

- I hvilken grad har dere kommunisert til kinesiske myndigheter at prisen ikke tildeles av norske myndigheter?

- Vi har hele tiden sagt at Nobelprisen er utdelt av en uavhengig komité

Fengslet
Prisvinneren Liu er dømt til elleve års fengsel for undergravende virksomhet i Kina etter å ha undertegnet et manifest med krav om økt demokrati.

Kinesiske myndigheter har fordømt tildelingen i sterke ordelag og fastholder at Liu er en vanlig kriminell.

Verken Liu selv eller noen av hans familiemedlemmer får komme til Oslo for å delta under fredsprisseremonien 10. desember.

Utsetter forhandlinger
Kinesiske talsmenn har gjentatte ganger kommet med utfall mot Norge etter fredspriskunngjøringen i oktober.

Tidligere i uka ble det kjent at Kina har utsatt forhandlingene om en handelsavtale med Norge på ubestemt tid.

Norge og Kina har i lengre tid jobbet med å få på plass en slik handelsavtale, og lenge så det ut som om Norge ville bli det første europeiske landet som skulle få dette til.

Men etter årets tildeling av Nobels fredspris er forhandlingsklimaet blitt iskaldt.

Viktig marked
Kineserne har meldt at det er «behov for mer tid til interne konsultasjoner før et nytt møtetidspunkt kan fastesettes», heter det fra Nærings- og handelsdepartementet.

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) har ikke ønsket å si om han tror det er fredsprisutdelingen som er årsaken til utsettelsen.

– Jeg ser ingen grunn til å spekulere på det, sa han tidligere i uka.

En handelsavtale mellom Norge og Kina vil bety en kraftig reduksjon av tollsatsene på en rekke eksportvarer, ikke minst på sjømat. Markedet i Kina er det viktigste i Asia for norske sjømatleverandører (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.