Sentralbanksjef Svein Gjedrem i Norges Bank mener risikoen for en utvikling i norsk økonomi som er preget av hollandsk syke har blitt stor.

Det sa han på pressekonferansen etter Norges Banks rentebeslutning onsdag.

- Det er en dramatisk industrikonjunktur vi står overfor, sa Gjedrem.

Hollandsk syke preget nederlandsk økonomi gjennom 1960- og 1970-årene. Ifølge Gjedrem skyldtes utviklingen sterk vekst i underliggende offentlige utgifter og et høyt kostnadsnivå.

Den kraftige nedgangen i verdensøkonomien har rammet industriproduksjonen i mange vestlige land hardt i løpet av det siste året. Enkelte land har hatt rundt 20 prosent fall i industriproduksjonen på årsbasis. Norge har heller ikke sluppet unna, men har vært rammet i noen mindre grad enn for eksempel våre naboland. Nedgangen her hjemme har vært på rundt 7-8 prosent på årsbasis.

Asia vokser mer
Gjedrem viser imidlertid til at fremvoksende økonomier, som Kina og India, har klart å opprettholde en høyere industriproduksjon gjennom krisen. Dette er en utvikling som også har vist seg i tidligere nedgangskonjunkturer

- Asia vokser mer enn den vestlige verden og forskjellen har bare økt i nedgangstider, sier Gjedrem.

Denne utviklingen vil på sikt også gi konsekvenser for norsk industri.

- Det skjer en markert reallokering av verdens industriproduksjon, sier Gjedrem. For Norges del dempes denne utviklingen av oljeinvesteringene.

- På den annen side kan norsk industri på mellomlang sikt bli rammet av at kostnadsnivået er blitt høyt. Risikoen for en utvikling mer preget av en hollandsk syke er ganske stor, sier Gjedrem.

Hollandsk syke er et økonomisk fenomen hvor et lands eksport av en naturressurs fører til avindustrialisering, fordi eksporten blir motsvart av en like høy importetterspørsel.

I et slikt scenario vil verdien av et lands valuta øke i verdi, slik at landets produserte varer blir mindre konkurransedyktige. Importen vil stige, og eksporten minke og produktiviteten falle. Fenomenet ble først observert i Nederland på 1960-tallet, da store reserver med naturgass i Nordsjøen begynte å utnyttes, ifølge Wikipedia.

Les også: Frykter «hollandsk syke» i Norge

"Hauken" Gjedrem
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.