Norges Bank satte onsdag ettermiddag opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,50 prosent, og jekker samtidig opp rentebanen.

Les også: Setter opp renten

Ekspertene er ikke overrasket over Norges Banks beslutning, og norske boliglånskunder må nå forberede seg på stadig større renteinnbetalinger i tiden som kommer.

Tonen er haukeaktig
Renten skal helt opp til 4,50 prosent i desember 2012 ifølge bankens ferske prognose.

- Rentehoppet på 0,25 prosentpoeng og oppjusteringen av rentebanen med 0,50 prosentpoeng var som ventet. Tonen er imidlertid mer "haukeaktig" enn ventet, skriver Handelsbanken i en oppdatering etter rentemøtet.

Uttrykket "haukeaktig" (hawkish) blir ofte brukt i rentemarkedet om signaler som indikerer høyere renter. I motsatt tilfelle bruker man uttrykket "dueaktig" (dowish).

Uvanlig
Handelsbanken har merket seg to haukeaktige signaler.

- At Norges Bank spesifikt nevner det ekspansive statsbudsjettet for 2010 er uvanlig, ettersom det ennå ikke er formelt godkjent av Stortinget. I tillegg nevner de nesten ikke i det hele tatt utfordringene produksjonsbedriftene står overfor, med tomme ordrebøker fra midten av neste år, skriver banken.

Handelsbanken tror at det neste rentehoppet kommer i februar, med rentehopp på rundt annethvert møte fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.