Ekspertene tror de stadig dystrere utsiktene for Europa i begrenset grad vil slå inn i norsk økonomi, skriver Dagens Næringsliv.

- Norge styrer unna en nedtur i Europa. Vi rammes normalt ikke av nedturer ute. Men vi rammes av oppturer hjemme som har gått for langt, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til DN.

Han spår at bruttonasjonalproduktet (bnp) i eurosonen vil falle med 0,75 prosent neste år, mens Norge vil få en vekst i fastlandsøkonomien på rundt 2,5 prosent.

Andreassen viser også til at Norge er i en unik statsfinansiell situasjon og at den norske staten er den eneste Europa som bruker mindre penger over statsbudsjettet enn budsjettregelen tilsier.

– Vi kan kontre et fall i etterspørselen ved nærmest ubegrenset bruk av statsbudsjettet, og vi kan finansiere bankene ved å dra gullkortet. Vi er ikke særlig utsatt på privat etterspørsel, vi har en stat som kan gjøre både det ene og det andre og vi har en oljesektor, sier Andreassen til avisen.

Også professor Steinar Holden ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, tror konsekvensene av en resesjon i eurosonen blir små for Norge.

Han påpeker at Norge vil merke en tilbakegang i eurosonen først og fremst ved at eksporten av tradisjonelle varer reduseres.

– Norge vil selvfølgelig bli rammet, men forbausende lite tatt i betraktning at vi er så avhengig av omverdenen. Det skyldes jo at det vi selger først og fremst er råvarer, der etterspørselen ikke så avhengig av det som skjer i euroområdet, sier Holden til DN.

Holden tror heller ikke en moderat nedtur i eurolandene, slik de fleste internasjonale prognosemakerne nå ser for seg, vil ramme norsk økonomi sterkt nok til at boligprisene vil begynne å falle.

– Jeg har vanskelig for å tro at en vanlig resesjon i eurosonen skulle slå kraftig ut på det norske boligmarkedet. Det må noe mer dramatisk til enn det, sier Holden.

Mer dramatisk blir det, ifølge Holden, hvis krisen forverres slik at usikkerheten i finansmarkedene økes ytterligere og kredittilgangen strupes. Og virkelig alvorlig kan det bli hvis krisen sprer seg til resten av verden og oljeprisen begynner å falle.

Les også: To kriser som truer Norge

<b>Øystein Stray Spetalen tror Vesten kan kollapse</b>


Levner ikke Norge en sjanse overfor Kina

<b>Laveste forventning i norsk industri på to år</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.