Norsk oppdrettslaks er full av giftstoffer, ble det hevdet i et to timer langt dokumentarprogram på fransk TV mandag.

Programmet setter kritisk søkelys på giftstoffer som brukes for å bekjempe lakselus, melder NRK.

Frankrike er Norges viktigste laksemarked. Eksportutvalget for fisk er bekymret for ryktet til den norske oppdrettslaksen.

– Dokumentaren nevner diflubenzuron. Dette stoffet er godkjent av EU. Men det er klart at hvis vi får i oss enorme konsentrasjoner, er det giftig, sier fiskeutsending fra Norge og Eksportutvalget for fisk, Johan Kvalheim til NRK.

– I denne situasjonen, hvor den gis i fôr, har den en mikropåvirkning på miljøet, sier han.

Oddekalv hovedkilde
Overfor NTB understreker Eksportutvalget at Kvalheim også har opplyst at det er tatt 9.000 prøver på norsk laks, uten at det er funnet spor av fremmedstoffer.

Leder av Norges Miljøvernforbund Kurt Oddekalv er en av hovedkildene i programmet. Han har tidligere gått hardt ut mot bruken av stoffene teflobenzuron og diflubenzuron. Tidligere denne måneden kom det fram at han også har kontaktet russiske myndigheter for å advare mot giftstoffer i norsk laks.

Kvalheim mener franske forbrukere har stor tillit til norsk laks. Han har likevel besøkt butikker og kontaktet importører for å forberede dem på dokumentaren.

– Programmet som ble vist på France 3 mandag kveld, handler om oppdrettslaks, frukt, grønnsaker, kylling, rødt kjøtt og vill fisk. Det som handler om den norske oppdrettslaksen, utgjør et kvarter av den to timer lange dokumentaren, sier kommunikasjonsdirektør Christian Chramer i Eksportutvalget for fisk til NTB.

Les også: Villaksen er blitt mager og slapp

Truer villaks og oppdrett


<b>Giftpåstander på TV2</b>

- De skal få sitt verste mareritt noensinne

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.