Norges Miljøvernforbund (NMF) er nå i gang med den bebudede svertekampanjen mot norsk oppdrettslaks i utlandet.

Igår aksjonerte leder Kurt Oddekalv ved å kjøpe 12 kilo norsk oppdrettslaks på kjøpesenteret Carrefour utenfor Benidorm - for deretter å kaste fisken i søppeldunker utenfor senteret.

- Det ble en kjempesak - folk var helt rystet! Men når de får vite at fisken er full av kreftfremkallende stoffer vil de forstå at de aldri mer skal spise den drittfisken, sier Oddekalv til DN.no på telefon fra Costa Blanca.

- Kan dokumentere kreftfare
Bakgrunnen for aksjonen er at Norges Miljøvernforbund hevder norsk oppdrettsnæring har brutt en avtale som ble inngått i 1999, der næringen forpliktet seg til ikke å bruke to avlusningsmidler som inneholder diflubenzuron og teflubenzuron.

Etter at midlene var testet og godkjent av myndighetene begynte næringen å ta midlene i bruk. Oddekalv mener det er brudd på avtalen, og han vil nå reise verden rundt for å spre budskapet om at stoffene ifølge NMF kan true liv og helse.

«Så mye som 10% av de farlige stoffene kan bli værende igjen i fisken. Ved konsum kan kreftfaren også overføres til mennesker», skriver forbundet på sine hjemmesider.

- Kan dere dokumentere det?

- Jeg går aldri ut med noe jeg ikke kan dokumentere, sier Oddekalv.

Norske myndigheter: Ikke farlig
At det skal være farlig å spise norsk oppdrettslaks avvises imidlertid blankt på eksperthold i Norge. Mattilsynet, Havforskningsinstituttet, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) og Folkehelseinstituttet går alle god for at fisken er trygg og sunn.

Men det beviser ingenting, mener Oddekalv.

- Det er fordi myndighetene er styrt av oppdrettsnæringen. Det vet alle som er norsk og som har litte grann oppi knollen.

I dag la den norske oppdrettsgiganten Marine Harvest MHG frem gode regnskapstall for fjerde kvartal, med positive utsikter for oppdrettsnæringen i 2010.

Les saken: 378 millioner utbyttekroner til John Fredriksen

Men 2010 skal bli et alt annet enn et godt år for næringen om Kurt Oddekalv får viljen sin.

- Jeg tenker heller at de skal få sitt verste mareritt de noensinne har hatt. Det skal jeg sørge for om det så er det siste jeg gjør. De skal endre kurs 180 grader på dette. Jeg tar få fanger når jeg er ute på krigsstien, og nå er jeg så på krigsstien som det går an å være, erklærer den selvoppnevnte miljøkrigeren overfor DN.no.

- Jeg tror ikke han kommer veldig langt med disse påstandene. De aller fleste stoler nok mer på myndighetenes vurdering av trygg mat, enn på Oddekalv. Konspirasjonsteorien om at norske, og for øvrig også internasjonale offentlig organer som vurderer matvaresikkerhet, er styrt av oppdrettsnæringen er så drøy at det blir helt useriøst, sier kommunikasjonsdirektør Jørgen Christiansen til DN.no.

- Prøv meg!
Til tross for at Kurt Oddekalv har varslet full krig mot norsk lakseoppdrett, tror ikke næringen at det vil få noen merkbar effekt på salget av laks all den tid myndighetene slår fast at fisken er helt trygg.

- Jeg tror folk vil lese, se og skjønne at myndighetene ikke ville tillate bruk av produkter som ikke er sikre, sier Marine Harvest-sjef Åse Aulie Michelet.

- Laksenæringen skal passe seg for å være for eplekjekke. Jeg tror de lakseaksjene kan stupe i kurs, sier Oddekalv.

- I så fall, er du ikke redd for søksmål?

- Miljøkrigeren kan ikke være redd! De må bare komme igjen med det de har, for alt jeg har sagt kan jeg dokumentere. De må bare komme! Men de tør faen ikke, for de vet at de har en drita dårlig sak, svarer Oddekalv.

Les også: Lakselusefaren ikke over

<b>Tror verden vil gjennomskue laksekampanje</b>

<b>Går i strupen på Oddekalv</b>

Vil boikotte norsk laks under OL

Kurt Oddekalv mot økonomisk havari

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.