Markedene venter spent på rentebeskjeden fra Fedreal Reserve klokken 19:15, norsk tid onsdag.

I mellomtiden er fokuset rettet mot Norges Bank som er ventet å kutte styringsrenten med 50 basispunkter samtidig som en ny utgave av Pengepolitisk Rapport legges frem.

Les saken: - Rentekuttet kommer onsdag

Se rentebeslutning på DN.no klokken 14!

Stor usikkerhet
Det amerikanske aksjemarkedet steg kraftig tirsdag og kronen fulgte etter.

Les saken: Rally på Wall Street

Over natten og i morgentimene onsdag har den imidlertid falt noe tilbake, men er opp henholdsvis to og 17 øre mot euro og dollar over døgnet. Dollaren har svekket seg mot euro, men gått noe sterkere mot yen.

Pengemarkedsrentene falt noe tirsdag, og onsdag er de nærliggende FRA-kontraktene ned rundt ni basispunkter. Tre måneder Nibor handles rundt samme nivå som tirsdagens fiksing på 6,36 prosent. De europeiske statsrentene er nær uendret.

Det er stor usikkerhet knyttet til rentebeslutningen som Hovedstyret i Norges Bank skal ta onsdag. Økonomene har ikke entydige signaler å basere estimatene sine på og beslutningen vil avhenge av hvordan sentralbanken ser for seg utviklingen både i norsk og internasjonal økonomi i tiden fremover.

- Skal videre ned
Det er ingen som tviler på at rentene skal videre ned, men det store spørsmålet er om renten blir kuttet nå eller i desember. Og om et eventuelt kutt blir på 25 eller 50 basispunkter.

Senioranalytiker Eric Bruce i Nordea Markets er blant flertallet, som venter et kutt på et halvt prosentpoeng i dag.

"Som følge av finanskrisen har Norges Bank klart signalisert at vi trenger lavere renter. Derfor ser vi ingen grunn til at Norges Bank ikke skulle kutte renten nå", skriver han i morgenrapporten.

Det er også ventet at den nye pengepolitiske rapporten som publiseres samtidig med rentebeslutningen viser kraftig nedrevidering av både rente- og inflasjonsbanen.

Den amerikanske sentralbanken er også ventet å kutte styringsrenten med 50 basispunkter onsdag kveld.

- Svært aggressiv
- Fed vil være svært aggressiv. Inflasjonsrisikoen er ikke lenger på bordet og spørsmålet nå er hvor ille resesjonen vil bli, sier tidligere Ben Bernanke-medforfatter og økonom ved New York University Mark Getler til Bloomberg News onsdag.

Skulle flertallet få rett vil styringsrenten bli 1,00 prosent, 4,35 prosentpoeng lavere enn den var for 13 måneder siden. Tidligere Fed-medlem Lule Gramley, som nå er økonomisk seniorrådgiver i Stanford Group, mener rentebunnen kan bli enda lavere.

- Null prosent rente
- Den dominerende bekymringen er utilstrekkelig vekst. Hvis økonomien viser ytterligere tegn til en fordypning av resesjonen, tror jeg Fed vil beslutte at gulvet ikke er en prosent, sier han til nyhetsbyrået.

Han tror sentralbanken i så tilfelle vil kutte renten med nye 50 basispunkter på det neste møtet, som er i desember. Styringsrenten har ikke vært lavere siden 1958. Men muligheten for at heller ikke det er tilstrekkelig er absolutt til stede, mener Gramley.

- Null er en mulighet, legger han til.

Finanskrisen og strammere kredittforhold er ventet å være fokuset i rentebegrunnelsen, mens lavere energikostnader og dermed mindre inflasjonspress også er ventet å bli nevnt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.