Nordea Markets mener utviklingen i norsk økonomi i stor grad vil avhenge av hva oljeselskapene gjør med investeringene sine fremover.

For verdensøkonomien samlet sett utgjør faren for nytt finanssjokk den største nedsiderisikoen, sier sjeføkonom Steinar Juel til TDN Finans i forbindelse med publiseringen av "Økonomisk oversikt" mandag.

- Av kjente risikoer er det sjokk i finanssektoren som utgjør den største. Det er fare for større tap både i amerikanske og europeiske banker, men det positive er at kredittmarginene er høyere nå enn de var under bankkrisen på 80-tallet, slik at bankenes løpende inntjening er bedre nå, sier han.

Nytt finanssjokk vil tynge den globale veksten og ramme oljeprisen og dermed øke faren for kraftig fall i oljeinvesteringene og høy arbeidsledighet.

Hvis oljeindustrien bremser...
Utviklingen i oljeinvesteringene har stor betydning for norsk økonomi og hvis de faller like mye som de gjorde i 1999-2000 vil det ifølge Nordea Markets tynge norsk BNP med rundt 2/3-prosentpoeng i 2010.

Les: Norge kan få smellen i 2010

- Jeg tror ikke det vil skje, men det er en betydelig usikkerhetsfaktor. Da vil konjunktursykelen i Norge trekkes ut i tid, sa Juel under presentasjonen av rapporten.

Lyspunkt i øst
Ifølge rapporten utgjør Kina et av lyspunkter i verdensøkonomien for tiden, men positiv utvikling her er ikke alene nok til å stimulere til oppgang i oljeprisene og den globale aktiviteten.

- Kina er viktig, men det er ikke verdens største økonomi. Det er klart det teller en del, men verdensøkonomien kan godt falle selv om det er åtte-ni prosent vekst i Kina. USA må komme seg gjennom det som er igjen av denne korreksjonen, sier Juel til TDN Finans.

Prisboom?
Han sier videre at det ikke ligger i kortene av OPEC kutter oljeproduksjonen videre, men påpeker at Saudi-Arabia har store finansielle investeringer og ingen interesse av å skape problemer for den økonomiske veksten.

Ifølge Nordea Markets' oljeanalytiker, Thina Saltvedt, kan den lave oljeprisen vi har sett de seneste månedene skape nye problemer for verdensøkonomien i 2012. Investeringskutt i 2009 og 2010 utgjør ifølge henne en risiko for at oljeproduksjonen i 2011 vil være for lav til å møte etterspørselsveksten som er ventet å komme med høyere aktivitet globalt.

- Det kan føre til at vi på nytt får prisboom i oljemarkedet som kan bli en veksthemmende faktor i verdensøkonomien i årene fremover, sa hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.