Oljeselskapene i Norge har i 2009 brukt penger som de gjorde før finanskrisen slo til og oljeprisen stupte. Det har bidratt til at nordmenn har holdt krisen på en armlengdes avstand. Men Norge kan få den store smellen i 2010.

Oljeselskapenes investeringsplaner for i år var i stor grad lagt før finanskrisen brøt ut. Mye tyder på at investeringene i sum blir noe høyere i 2009 enn i 2008. Det er derimot betydelig større usikkerhet knyttet til investeringene i 2010, advarer Nordeas seniorøkonom Eric Bruce.

- De fleste prognosemakere ser for seg et moderat fall i investeringene i 2010. Vi venter et fall på 7,5 prosent eller 0,5 prosent av fastlands BNP. Det er imidlertid ikke så vanskelig å tenke seg et betydelig kraftigere fall. Skulle oljeprisen falle mye framover kan mange investeringsplaner bli ulønnsomme og skrinlegges, skriver Bruce i Økonomisk Oversikt for mai.

Det er stor nedsiderisiko og konsekvensene kan bli store.

Rente mot null
Hvis oljeinvesteringene i 2010 faller med 23 prosent tilsvarer det 1,5 prosent av fastlands BNP.

- Det høres kanskje voldsomt ut, men investeringene falt like mye i 2000, minner Bruce om. I så fall vil veksten i fastlandsøkonomien bli bare 1,1 prosent i 2010 og ikke 1,7 som i Nordeas prognoser.

- Det er betydelig lavere enn den veksten som er forenlig med stabilisering av arbeidsledigheten og kapasitetsutnyttelsen, skriver Bruce og fortsetter:

- Norges Bank vil spå lavere lønns- og prisvekst. I et slikt scenario er det sannsynlig at rentene i Norge kommer ned mot null slik vi har sett i mange andre land. Finanspolitikken i 2010 vil også kunne bli svært ekspansiv. Omleggingen av penge- og finanspolitikken kan bli særlig kraftig dersom fallet i oljeinvesteringene er drevet av svakere utvikling i verdensøkonomien med påfølgende fall i oljeprisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.