- Potensialet for et funn av elefantstørrelse er tilstede, og strukturene er langt nærmere land enn noen andre prospekter av lignende størrelse, skriver analysehuset Econ Pöyry i en rapport om hva som skjer hvis Norge og Russland blir enige om en deling av det omstridte området i Barentshavet.

Og det er ikke tvil om at Econ Pöyry traff godt med timingen av rapporten som ble laget for noen måneder siden; i dag kom beskjeden om at Norge og Russland har blitt enige om et kompromiss om delelinjen i Barentshavet

- En elefant delt av Norge og Russland kan definitivt dra det økonomiske samarbeidet videre, skriver Econ Pöyry.

- Man trenger ikke være petroleumsgeolog
Men hvor mye kan egentlig skjule seg under havbunnen?

I Norge offentliggjør Oljedirektoratet kun ressursanslag for den norske delen av Barentshavet, og ikke anslag for de omstridte områdene.

Ser man imidlertid på prospektene Oljedirektoratet gjør her, kan man se at de fleste prospektene er kuttet rett ned langt grensen ved det omstridte området.

- Man trenger ikke å være petroleumsgeolog for å se at prospektene fortsetter inn i det omstridte området, skriver Econ Pöyry.

Åtte av de 23 prosepektene i den norske delen av Barentshavet er bekreftet, som betyr at det er funnet produserbar olje eller gass der. Oljedirektoratet estimerer at det er 5,7 milliarder fat oljeekvivalenter i den norske delen av Barentshavet.

Hovedspørsmålet nå er hvor mye som finnes i det omstridte området.

Russland kan ha svaret
I motsetning til hvordan Norge presenterer sine anslag, har Russland i en tid nå inkludert de omstridte områdene i Barentshavet i sine estimater. Russerne har identifisert flere strukturer, blant dem Fedynskiy High, som Norge kaller Hjalmar Johansen-høyden.

Ifølge det russiske departementet for naturressurser og statlige Rosneft finnes det 6,4 milliarder tonn oljeekvivalenter i det omstridte området, tilsvarende nesten 50 milliarder fat oljeekvivalenter.

- Sammenlignet med Oljedirektoratets anslag på 5,7 milliarder fat i den norske delen, er det imidlertid grunn til å være litt forsiktig med disse tallene. På den andre siden; russerne har flere grunner til å være optimistiske. Shotkman-funnet alene er tre ganger så stort som Oljedirektoratets estimat for hele den norske delen av norsk sokkel, skriver Econ Pöyry.

Til sammenligning ble det fra norsk sokkel frem til 2008 produsert 30 milliarder fat oljeekvivalenter, ifølge Oljedirektoratets ressursrapport fra september ifjor.

- Åpningen vil ikke bare være historisk i seg selv, men kan også gi nytt liv til lete og produksjonsaktivitetene i et område på norsk sokkel som har vært skuffende så langt, mener Econ.

Fjerner presset
Og åpningen av Barentshavet vil mest sannsynlig også fjerne hele presset på regjeringen for å åpne de omstridte områdene utenfor Lofoten og Vesterålen. I disse områdene har Oljedirektoratet tidligere estimert ressurser på 1,3 milliarder fat oljeekvivalenter.

- Hvis en avtale er på plass før Nordland VI, VII og Troms II kan regjeringen få en etterlengtet unnskyldning for å utsette områdene utenfor Lofoten og Vesterålen på ubestemt tid, skriver Econ.

- I dette tilfellet vil den sterke lobbyvirksomheten i industrien for å åpne disse områdene mest sannsynlig bli mindre sterk, ettersom disse områdene blir mindre viktige som en driver for videre vekst på norsk sokkel.

Les mer om saken her:

- Store nye muligheter

Åpner for mulig olje-bonanza

Statoil: - Betydelig potensial

DNtv: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.