Sprudlende cider, tapas, gulrotkake og høythengende diplomer.

Tirsdag feiret The Young Ambassadors Leadership Programs kull på 15 toppelever "graduation" hjemme hos den amerikanske ambassadøren i hans villa på Frogner i Oslo. Også foreldre, foredragsholdere og mentorer var invitert til seremonien.

- Dette er enestående, skryter USAs viseambassadør i Norge, James T. Heg. Den amerikanske ambassaden har spilt på lag med lederprogrammets gründer Kenneth Sydhagen (21) siden starten, og viseambassadøren er imponert:

- Et slikt prosjekt kan ikke eksistere uten lidenskap og entusiasme, og vi håper å fortsette programmet både i år og i årene som kommer, sier Heg.

Dugnad for Norges fremtid
- Vi ser på dette som en dugnad for Norges fremtid, sier 21-åringen som startet alt.

Toppkarakterene rant inn da Kenneth Sydhagen gikk på videregående, men han ville noe mer. Da han kom hjem fra et opphold i USA i 2008, så han behov for endring:

- Det er ikke bare de svake elevene som trenger hjelp, også de sterke trenger hjelp - i form av utfordringer. Vi må ta bedre vare på de skoleflinke og aktivisere dem innenfor rammen av fellesskolen. Gjennom Young Ambassadors viser vi hvordan man kan utfordre ungdommene og trekke inn den virkelige verden i skolehverdagen. Da jeg kom hjem fra USA, fantes det ikke gode tilbud, så jeg måtte skape det selv, og jeg var så heldig at den amerikanske ambassaden ville samarbeide. Pågangen har vært utrolig, sier Sydhagen, som nå har fått to kull gjennom programmet i løpet av to år - et lederprogram for "enere" etter amerikansk modell, men på norske prinsipper.

68 sterke søkere kjempet om 15 ledige plasser ifjor. Deltakerne er videregående-elever fra Oslo og Akershus, og samtlige får hver sin mentor som følger dem gjennom programmet.

Alle deltakerne på Young Ambassadors´ lederkurs, i tillegg til viseambassadør James T. Heg (foran i midten) og deltakerne i styringsgruppen.
Alle deltakerne på Young Ambassadors´ lederkurs, i tillegg til viseambassadør James T. Heg (foran i midten) og deltakerne i styringsgruppen. (Foto: Jo Straube)

- Har lært enormt mye
- Et av målene er at deltakerne skal komme ut av komfortsonen, teste seg selv - og modnes. Derfor kaster vi dem ut i utfordrende situasjoner og ser hvordan de håndterer disse, sier Kenneth Sydhagen.

I løpet av seminaret har de vært gjennom en rekke seminarer innen ulike temaer som debatt- og taleteknikk, nettverksbygging, entreprenørskap, business og politikk. De har møtt personer som John G. Bernander, Jan Egeland og Hans Geelmuyden og besøkt Google, Schlumberger, NHO, NUPI og Stortinget.

Ingrid Hannestad (18) fra Sørumsand og Hanna Lundby (18) fra Rælingen er strålende fornøyd med opplegget:

- Vi har opplevd og lært enormt mye. Norsk skole er bra for gjennomsnittet, men for de flinkeste er utfordringene for få, sier Lundby.

- Ja, dette programmet er noe flere burde få muligheten til å delta i. Vi blir utfordret og oppfordret til å følge vår egen vei, legger Ingrid Hannestad til. Etter å ha hatt avdelingsdirektør Erik Normann i Helsedirektoratet som mentor, er hun nå fast bestemt på at hun vil studere medisin.

- Normann er lege og han har inspirert meg til å satse på medisinstudier, smiler hun.

Hanna Lundby på sin side er nesten litt flau når hun forteller om sine karriereambisjoner.

- Jeg tør nesten ikke å si det, men jeg vil gå på Cambridge. Det er sikkert utrolig vanskelig å komme inn, men man må prøve! Og det er målet mitt, sier hun.



Ingrid Hannestad og Hanna Lundby
Ingrid Hannestad og Hanna Lundby (Foto: Jo Straube)

- Morsomt med litt "unorsk"
- Det har vært veldig morsomt å være mentor i et slikt opplegg, og det er ekstra morsomt når man tenker litt unorsk. Man må jo heie frem unge flinke folk, sier Erik Normann.

- Dette er ungdommer som kan komme langt, legger han til.

Det har også Kenneth Sydhagen tro på:

- Jeg er veldig fornøyd med denne gjengen. Mange av dem har egenskaper og et refleksjonsnivå som gjør at jeg er overbevist om at de vil gjøre en forskjell i fremtiden, sier han.

Les også: Sikre deg drømmejobben!

- Fremtidens utfordring er mangel på talenter - ikke mangel på kapital (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.