- Med utviklingen i både Syria og Libya er det langt fra sikkert at vi har sett toppen for oljeprisen ennå, skriver oljeanalytiker i Nordea Thina Saltvedt i en fersk analyse.

Hun mener prisen er presset fra to kanter. For det første er dett frykt i markedet for hva som kan skje i Syria. For det andre er oljeproduksjonen av Libya rammet av streik.

Syria i seg selv er ikke viktig hverken som produsent eller eksportør av olje. Landet sto for 0,2 prosent av verdens oljeproduksjon i 2012. Men beliggenheten gjør oljeimportører nervøse.

- Ødeleggende
Midtøsten står for 33 prosent av verdens oljeproduksjon, 36 prosent av oljehandel og nesten halvparten av verdens kjente oljereserver.

- En potensiel spredning av konflikten har ødeleggende effekter på oljemarkedet, men vi mener risikoen for dette er lav. Dermed er det en presset leveransesituasjon som fører til en overreaksjon og et press på marginene som er høyere enn det forstyrrelsene som følge av en miljitæraksjon i Syria skulle tilsi. Likevel kan en slik aksjon presse oljeprisen ytterligere fem til femten dollar. Og hvis konflikten eskalerer til en regional konflikt som involverer naboregionen med store oljeproduserende land, er himmelen taket for oljeprisen, skriver hun, og understreker at hun ikke ser det som sannsynlig.

Lite å gå på for Opec
Verre er det med situasjonen i Libya som faktisk påvirker verdenshandelen med olje. Libya sto i 2012 for 1,7 prosent av verdens produksjon,og eksporterer hovedsakelig til Sør-Europa, USA og Kina. Nå er statsoljeselskapet rammet av streik og demonstratsjoner. Det er usikkert når eksporten kommer igang igjen.

Resultatet er at Opecs kapasitet til å raskt øke produksjonen i Midtøsten er blitt betydelig bergenset. Det er hovedårsaken til at oljeprisen nå ligger 12 dollar høyere enn i begynnelsen av juli, skriver Nordea.

Den overraskende sterke produksjonen av skiferolje i USA hjelper på situasjonen. Uten denne oljen hadde Opecs ekstrakapasitet vært sprengt.

- Oljeprisen ville vært markert høyere enn dagens 116 dollar fatet, skriver Saltvedt, og legger til at høye oljepriser ikke er gode nyheter for store oljeimporterende land som EU, USA, Japan og Kina som akkurat har fått en liten oppsving i økonomien.

Les også hva oljeanalytikere i SEB, Arctic Securities og ABG Sundal Collier mener om påvirkningen fra Syria her: - Situasjonen er ganske dramatisk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.