- Det føles litt rart å være på arbeidstrening etter flere tiår i arbeidslivet - å gå fra senior til praktikant, sier Frode Jørgensen.

Han står på en byggeplass midt i Oslo. Her er Nytt nasjonalmuseum i ferd med å skyte i været. Det er nye omgivelser for Jørgensen, som kommer fra den kriserammede oljebransjen.

Sivilingeniøren har jobbet i til sammen 20 år i ExxonMobile og Aker Solutions. De siste årene har han vært innleid konsulent i oljebransjen. Han tenkte ikke videre over det, før han plutselig befant seg nederst på prioriteringslista når oljeselskapene måtte kutte i bemanningen.

Flere i arbeidstrening

Per mai var 8241 registrert hos Nav som enten i arbeidspraksis eller i ordningen med arbeidstrening, som erstattet praksisordningen fra og med i år. Det er mer enn 2000 flere enn på samme tid i fjor, ifølge Nav-tall.

Man kan gå i arbeidstrening i inntil ett år, og samtidig motta syke-, dag- eller arbeidsavklaringspenger.

- Det kan være vanskelig å forklare hvorfor du er relevant for en jobb i en bransje du ikke vet noe om. Gjennom slik trening blir du kjent med arbeidsoppgavene, sier Statsbygg-direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen.

Arbeidstrening

Jørgensen var arbeidssøkende i et halvt.

- Det var frustrerende. Det verste er å vente på svar. Ansettelsesprosessene kan ta mange måneder, sier han.

Så landet Jørgensen en praksisplass i Statsbygg. Nå har han vært i trening med prosjektstyring og ferdigstillelse i byggebransjen i åtte uker.

- Det føles godt å være i arbeid igjen - å få fungere faglig og sosialt, forteller han.

Opplæringen dreier seg i hovedsak om å få erfaring fra byggebransjen, og å ha noe konkret å vise til en jobbsøkerprosess.

- Jeg får sjekket at kompetansen holder i en ny bransje. Jeg bygger nettverk og blir kjent med en potensiell arbeidsgiver, sier Jørgensen.

Han anbefaler denne innfallsvinkelen til andre som søker jobb. Selv var han i Statsbygg ut juni, og følger nøye med på alle stillinger som lyses ut i selskapet.

Samfunnsansvar

Ifølge Statsbygg-direktør Vaagaasar Nikolaisen er det rom for mange fler fra olje- og gassbransjen i Statsbygg.

- Vi mener det er et samfunnsansvar å legge til rette for arbeidstrening i en vanskelig tid med økende arbeidsledighet. Men det er ikke bare av god vilje vi tar inn praktikanter. Vi ser at det er lønnsomt å hente inn folk fra oljenæringen, sier han og fortsetter:

- Bygg vokser. Vi får større og mer kompliserte prosjekter, men vi har utfordringer med produktivitet. Jeg tror vi kan lære masse av offshore-bransjen.

Statsbygg-direktøren mener den beste og enkleste måten å overføre kompetanse på er ved å flytte på folk.

- Det er bra å «blande litt». Det dreier seg om å gjenkjenne nytteverdi og ikke reprodusere seg selv, sier Vaagaasar Nikolaisen.

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.