En undersøkelse gjennomført av ingeniør-fagforeningen Tekna, som DN har fått tilgang til, viser det organisasjonen selv kaller «overraskende høy ledighet» blant oljeingeniører.

Over én av ti som hadde ingeniørjobb i petroleums- og leverandørindustrien i 2013 har mistet jobben frem til nå. 5,6 prosent er allerede ledige, mens ytterligere 4,9 prosent har fått varsel om oppsigelse eller permittering, ifølge Tekna-undersøkelsen.

- Jeg synes det er ganske mye. Det viser at vi det har gått i nedoverbakke, og er et tegn på at overgangen ikke skjer raskt nok, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg til DN.

President Lise Lyngsnes Randeberg  i Tekna.
President Lise Lyngsnes Randeberg i Tekna. (Foto: Adrian Nielsen)

Av de arbeidsledige oljeingeniørene har 15 prosent vært ledige i over et år, ifølge undersøkelsen.

- Medlemmene våre opplever situasjonen som svært dyster. De ser få tegn til lysning, sier hun.

Randeberg forklarer at Tekna har gjort lignende undersøkelser siden 2013, men at hun ikke har sett verre resultater enn nå.

- Det har blitt gjort flere tiltak for å få i gang omstillingen fra myndighetenes side, men det spørs om det blir for fislete, sier hun.

Tekna har tidligere lagt frem forslag til satsinger som ifølge foreningen vil Slik skal Tekna skape 12.000 nye jobber .

- Håper det er den siste

Over 90 prosent av alle bedriftene i Tekna-undersøkelsen mener seg berørt av oljekrisen, og hver tredje bedrift har kuttet «nøkkelpersonell».

- Det tallet overrasker meg ikke, det er nesten ingen som slipper unna. Alle deler av næringen er berørt, sier tillitsvalgt Tryggve Mikkelsen i boreutstyrsgiganten National Oilwell Varco (NOV).

NOV er blant bedriftene som har måttet kutte ansatte etter oljekrisen.

- Vi er et typisk eksempel på bedrifter rammet av situasjonen i oljemarkedet, sier han.

Tillitsvalgt i National Oilwell Varco Tryggve Mikkelsen (til venstre) og konsernsjef Tor Henning Ramfjord. Foto: Tomm W. Christiansen
Tillitsvalgt i National Oilwell Varco Tryggve Mikkelsen (til venstre) og konsernsjef Tor Henning Ramfjord. Foto: Tomm W. Christiansen (Foto: Dagens næringsliv)

NOV har nær halvert antall ansatte i Norge, fra toppen på 4.800 til omkring 2.500 i dag. Selskapet er i disse dager gjennom nok en kuttrunde.

- Heldigvis har vi prosjekter vi leverer på, og er ikke bunnskrapt på jobb. Men det er ingen som vet når markedet det tar seg opp. Vi har hatt tre runder med nedbemanning, og håper det er den siste hver gang, sier han.

Mikkelsen er i likhet med Tekna-sjefen «overrasket» over andelen som har mistet jobben siden 2013.

- Det er overraskende høyt, fordi det er såpass mange høyt utdannede som står uten jobb. Dette er en forholdsvis ny virkelighet i historisk sammenheng. Det var et underskudd på ingeniører i andre næringer før oljekrisen slo inn, men likevel er det så mange som går ledig i dag, sier han.

De fleste oljebedrifter som sliter klarer seg med å kutte eller permittere ansatte. Like bra gikk det ikke for oljeselskapet Talisman, som fikk 3,4 milliarder kroner fra staten for å legge ned etter å ha kastet bort 14 milliarder på et mislykket prosjekt.

Les saken her: Fikk milliarder etter plattformfiasko dnPlus (DN+)

Ikke overrasket

Én som ikke er overrasket over denne utviklingen er DNB Markets-megler Truls Oma Erichsrud. Han har holdt oversikt over varslede kutt og bekreftede kutt siden oljeprisen begynte å falle for drøyt halvannet år siden.

– Jeg er ikke overrasket. De «lette» kuttene har allerede skjedd og nå er vi i gang med runde to og tre. Vi må nok belage oss på at flere av jobbene aldri vil komme tilbake, sier han til DN.

På oversikten Erichsrud i DNB Markets fører, har antallet jobber som er blitt borte i oljesektoren oversteget 35.000, og han er ikke optimist.

- Ny teknologi og billig arbeidskraft fra utlandet vil dekke for dette behovet. Jeg tror også vi vil se en del konkurser i tiden fremover, noe vi ikke har sett ennå, sier han.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Derfor bør du selge i dag

Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens  

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet

Norge faller på viktig rangering etter oljeprisfallet  

Fikk milliarder etter plattformfiasko dnPlus  (DN+)

– Skal holde på med Orkla til jeg dør dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Han er Statoils Petter Smart
Hjemme i garasjen i Sola snekrer fagleder Kjell Einar Ellingsen sammen revolusjonerende undervannsutstyr ved hjelp av ølkasser, kryssfinér, kobberrør, barneleker og duppedingser fra Biltema.
00:50
Publisert:

Norsk kvinne er den internasjonale hjelpearbeideren som har vært lengst i Syria
WHO-topp Elizabeth Hoff sover alltid dårlig etter å ha møtt de syriske barna på brannskadeavdelingen i Damaskus. NB: Sterke bilder.
01:30
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.