Nye tall rett før helgen viste et aldri så lite lysglimt: Det har blitt færre arbeidsledige den siste måneden i «oljefylket».

Men sammenlignet med mai ifjor har arbeidsledigheten økt med formidable 49 prosent i Rogaland.

Mens ledigheten er 2,7 prosent i Norge, er den nå 3,0 prosent i Rogaland.

- 3,0 prosent høres kanskje ikke ut som et høyt tall, men for oss er helt uvanlig å ligge over landsgjennomsnittet. Mange arbeidsledige i Stavanger og omegn har heller ikke vært vant til å være i en slik situasjon, og det skaper litt uro. Det er ganske krevende. Nå får vi testet oss ordentlig, sier Truls Nordahl, direktør i Nav Rogaland.

- Signaler vi får gjør at vi fortsatt tror på økning i arbeidsledigheten. Mange er uten arbeid i fylket vårt, og vår jobb er å møte dem på en måte som gjør at de kommer tilbake i jobb, legger han til.

Usikker på veien videre

Tidligere har mange ansatte i oljebransjen og oljerelaterte næringer vært vant til høye lønninger. Har du sagt opp jobben, har jobbene nær sagt blitt «kastet» etter deg.

- Slik er det ikke lenger. Vi i Nav Rogaland har relativt mye mer å gjøre enn for ett år siden, men foreløpig har vi kontroll på det og får gjort jobben med den bemanningen vi har. Vi er imidlertid litt usikre på veien videre, for jo lenger folk går arbeidsledige, desto større er oppfølgingsjobben, sier Nordahl.

I en ny DN-serie rettes søkelyset mot #oljesmellen. Investeringsveksten på norsk sokkel stoppet opp ifjor etter en periode med sterk vekst. Samtidig halverte oljeprisen seg utover høsten. I år anslår selskapene kutt på over 15 prosent, ifølge SSBs telling.

  I 2014 var det rundt 330.000 ansatte i Norge i petroleumsrelatert virksomhet (inkludert leverandører av generelle varer og tjenester), ifølge «Industribyggeren».

Hittil er rundt 15.000 oljejobber borte, viser en oversikt fra DNB Markets. Sjeføkonom Andreassen tror tallet kan doble seg: Sjeføkonom: - De har en ekstrem avhengighet

Truls Nordahl er veldig usikker:

Truls Nordahl, fylkesdirektør, NAV Rogaland.
Truls Nordahl, fylkesdirektør, NAV Rogaland.
- Vi mener det er grunn til forsiktig optimisme, men det er så mange x-er og y-er å ta hensyn til. Hva skjer med oljeprisen? Og Johan Sverdrup-utbyggingen? Vi vet at sysselsettingen vil ta seg opp, men vet ikke når. Eksperter har sagt at det kan skje senere i år, eller det kan bli en langvarig krise. Dette viser kompleksiteten i det hele, og at det er umulig å komme med noen stødige prognoser. Men ledigheten skal nok noe mer opp, sier han.

Ett år uten jobb? Bytt strategi

Nav har nå satt i gang en rekke tiltak for å bistå folk videre til ny jobb.

- Det finnes faktisk relativt mange ledige stillinger der ute også. Det er en god del jobber å søke på. Er du fleksibel i jobbjakten, både når det gjelder geografi og bransje, er det gode sjanser for å få jobb, sier han.

Nordahl ber imidlertid arbeidsledige senke forventningene noe. Kanskje må de også endre strategi.

- Tenk inntektssikring. Nå må drømmene dine komme i annen rekke. Selvfølgelig er det tøft å gå fra millioninntekt og mer enn halvere inntekten sin, men det viktigste er å få seg en ny jobb. Jeg vet at mange får høre at de er overkvalifiserte for jobber. Og når man får avslag på avslag- eller ikke hører noe i det hele tatt, da er det lett å bli frustrert. Mitt råd er følgende: Har du gått arbeidsledig i nesten et år, da må du legge om strategien, sier han.

200-300 søkere til én jobb

- Hva gjør Nav i Rogaland for å hjelpe flere ut i arbeid?

- Vi har jevnlige speed-dates og små målrettede jobbmesser der arbeidsgivere som trenger arbeidskraft møter arbeidssøkere. I tilllegg har vi jobbklubber, der vi lærer folk å skrive cv, søknader og hvordan de opptrer på et jobbintervju. For mange av de som går arbeidsledige nå har aldri vært i en situasjon der de har måttet søke på jobber. Vi formidler også kontakt med arbeidsgivere i utlandet, forteller han.

Truls Nordahl understreker at det er en heldagsjobb å søke jobb i dag:

- Vi vet at mange arbeidsgivere kan få 200-300 søknader til én stilling. Da sier det seg selv at det krever stor søkeaktivitet for å få napp, sier han.

Her kan du lese alle artiklene i denne serien

Bruk hashtagen #oljesmellen i diskusjon på sosiale medier!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.