- Vi ser at det er betydelig flere som har bakgrunn fra offshore, sier brigadeleder Ketil Tærum i Brann- og redningsetaten i Oslo brann- og redningsetat.

En kraftig oppbremsning i oljeinvesteringene og en halvering av oljeprisen har det siste året sendt 25.000 oljearbeidere inn i ledighet (se tabell).

SAMHOLD OG SPENNING. - Du vet ikke hva som skjer i løpet av dagen, sier brannmester Ketil Tærum.
SAMHOLD OG SPENNING. - Du vet ikke hva som skjer i løpet av dagen, sier brannmester Ketil Tærum. (Foto: Kjersti Binh Hegna)

Med sterkt svekkede utsikter er ikke dette bare et bilde på en påkrevd omstilling av en oljesmurt norsk økonomi. Det endrer også i betydelig grad flyten i arbeidsmarkedet.

Rekord

Oslo brann- og redningsetat (OBRE) opplever ekstrempågang. Aldri før har så mange ønsket å bli brannkonstabler, og kvaliteten på dem som søker er skyhøy. Etaten har fått doblet antall nye stillinger. Likevel er det kun 30 som kommer igjennom nåløyet, der halvparten er erstatning for naturlig avgang.

- I år har vi rundt 820 søkere, mot pluss-minus 500 søkere normalt, sier Tærum.

På Oslo brann- og redningsetats treningssenter på Lahaugmoen utenfor Oslo blir antall kandidater barbert fra 120 til 60. Av de omlag 25 søkerne med oljebakgrunn, er det kun fem tilbake. Like mange er kvinner som deltar på testene.

Samhold

Tross harde fysiske og psykiske tester er tonen ytterst jovial i en sjelden kombinasjon av alvor og humør. Nettopp dette tror brigadelederen er nøkkelen til at yrket er populært, tross i at avlønningen ikke kan matche privat sektor. Få eller ingen slutter etter å ha blitt funnet verdig.

- Det er fantastisk lav gjennomtrekk, sier Tærum.

Gjentatte ganger er det samholdet og meningsinnholdet i arbeidet som fremheves. Og det er ikke innøvd. Mannskapene går tre vakter i uken som samlet gir en 39 timers uke, inkludert en helgevakt annenhver helg.

Stikkordene er trening, vedlikehold, forebyggende arbeid, tilsyn og oppgaveløsning. Samtidig er jobben mulig å kombinere med et annet yrke, om man ønsker, eller man ikke dekker opp vakter for kolleger.

- Vi jobber sammen, spiser sammen, trener sammen, og opplever hyggelige og mindre hyggelige situasjoner sammen. Vi blir veldig godt kjent med hverandre, sier brigadelederen.

Se DN Tv: - Vi skal også avdekke klaustrofobi (saken fortsetter under)

Opptaksprøver for Oslo brannvesen
Det har vært en boom i antall kvalifiserte søkere på opptaksprøven til brannvesenet i Oslo. En av grunnene kan være dårlige tider i olje og offshore.
02:15 Min
Publisert:
 

Praktiske mennesker

I tillegg til konjunkturene bidrar også relativt lave formelle krav til den store søkermassen, mener Tærum. Kandidatene må i utgangspunktet ha fullført videregående utdanning, ha minimum to års relevant arbeidserfaring og hatt alminnelig førerkort i to år.

Det teller heller ikke negativt å ha et håndverksyrke bak seg eller om man har andre sertifikater for kjøretøy og dykking. Etaten er imidlertid ute etter en bukett av kompetanse, inkludert språk.

- Vi vil gjerne ha folk som er praktisk anlagt. Men det som gjør oss gode er at vi har et godt bakgrunnsspenn, der vi kan trekke på både rørleggeren, elektrikeren, snekkeren og ingeniørens kompetanse, sier brigadelederen.

Han er selv utdannet bygningsingeniør og gjorde branntekniske tilsynsvurderinger i ett år før han ble operativ. Fremtidens brannmann må være like dyktig på forbyggende aktiviteter som brann- og redningsarbeid, påpeker han.

Se DN Tv:Oljeingeniører fikk sparken - nå selger de sykler til 80.000 kr. stk.

Flere behov

Brannmesteren støttes av sin kollega, informasjonssjef Lars Magne Hovtun. Et multikulturelt Norge stiller også helt andre krav til kulturell forståelse, som innvirker både på opplæring og beredskap, ifølge ham.

Dette gjenspeiles også i statistikken. Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har det vært omlag 21 branner i snitt årlig i norske asylmottak de siste fire årene der brannvesenet har blitt tilkalt.

- Alle norskeetniske brannkonstabler vet intuitivt at levende lys og pynt er en ekstra brannrisiko når det er jul. Dermed kan vi forebygge dette. Men hva med minoritetenes høytider? For å forebygge branner og ulykker i disse miljøene må vi først forstå dem, sier Hovtun.

Stolthet

Etter en mangeårig karriere i forsvaret begynte infosjefen i brann- og redningsetaten for et halvår siden. Han mener interessen for å bli brannmann har mange likhetstrekk med kvaliteten på søkermassen til forsvaret de siste årene.

- Hverdagen til både offiserer og brannkonstabler har for eksempel blitt mer teknisk krevende, og det tiltrekker seg andre typer søkere, sier han.

Tross en grunnlønn i overkant av 400.000 kroner, byr arbeidet på muligheter og en stolthet få andre kan matche, mener Hovtun.

- De tøffeste kommunale jobbene er det kamp om. Å være brannkonstabel oppleves som dette som veldig spennende og meningsfylt, sier han.

Se flere bilder fra brannøvelsen her:

  

 

Les også:
  - Vi ønsker en svekket valutakurs, uten at den går «helt bananas»

Venter rekordsalg for nye Iphoner i helgen

Se DN Tv:
Høy puls når det virkelig brenner - en brannmanns hverdag

Høy puls når det virkelig brenner
- Stive bein kan bli fatalt, sier røykdykker Ole-Christian Bjørnerud. Han trener på jobben for å holde pulsen i sjakk.
04:53 Min
Publisert:
 

- Familien min er Volkswagen

- Familien min er Volkswagen
Familien min er Volkswagen. Det betyr alt for oss.
01:26 Min
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.