- Vi er vant til dette fra fisket – det er himmel eller helvete. Jeg har den filosofien at hver gang dalen blir dypere, blir toppen høyere. Kommer du deg ikke gjennom dalen, får du ikke være med på toppen, sier fiskeri-eier og offshoreder Helge Møgster til Sysla.

Onsdag godkjente en enstemmig ekstraordinær generalforsamling å utstede 1,2 milliarder nye aksjer i Dof ASA, til én krone per stykk.

- Nå anser jeg denne avtalen for å være i boks, sier Møgster.

Bakgrunn: Slik er Dofs refinansieringsplan

- Hiver ikke 750 millioner

Utvanningen av de eksisterende aksjonærene i selskapet er stor. Som Norges største offshorerederi omfatter flåten 70 skip, mens gjelden er på over 20 milliarder kroner. Møgster blir sittende med under halvparten av aksjene, men han frykter ikke at Dof går dukken.

­Møgster-familien, som i dag eier over 51 prosent av aksjene i Dof ASA gjennom familieselskapet Laco AS, garanterer for over halvparten av den nye aksjekapitalen – 750 millioner kroner.

– Vi har brukt 35 år på å bygge opp dette selskapet, og har tro på at markedet før eller senere må snu. Men det er ikke bare hjertet – vi hiver ikke 750 millioner kroner ut dørene, sier Møgster.

Bankene kan velte avtalen

Generalforsamlingen godkjente også forslaget om å konvertere de tre obligasjonslånene i selskapet til ett nytt, konvertibelt obligasjonslån.

Les også: Offshorerederi ser lønnsomhet i 2016

Obligasjonseierne sa seg tirsdag villige til å én av de to milliardene de har lånt selskapet, og nå har altså aksjonærene også godkjent avtalen.

- Alle – obligasjonseierne, de ansatte, aksjonærene og bankene – har vært med og bidratt, alle har måttet blø litt. Også bankene har måttet strekke seg, så det er vanskelig å si hvem som kommer best ut, sier Møgster, som omtaler avtalen som et spleiselag.

Ifølge planen skal avdrag i alle bankfasiliteter til DOF Rederi AS og DOF Deepwater reduseres i tre år, fra midten av 2016. Det skal bedre likviditeten med 4,5 milliarder over en femårs-periode, ifølge selskapet.

Dof-aksjen faller markert på Oslo Børs torsdag, og er ned nær 8 prosent til 1,05 kroner.

Sålangt i år har aksjonærene måtte se over tre av fire kroner fordufte på børs.

Dof kontrolleres av Møgster Offshore, som eier 51,2 prosent. Listen over øvrige storaksjonærer domineres av ulike aksje- og pensjonsfond.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Fersk rapport: - Det er lite olje igjen

Ny bølge av Brexit-uro: - Det er så mørkt som det aldri har vært før

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Tre myter om elsykkel

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.