Havila Shipping, kontrollert av Sævik-familien på Fosnavåg, var ikke uventet blant de første selskapene som melder om restrukturering, og analytikerne venter at det vil komme flere restruktureringer i 2016, skriver TDN Finans.

 

Krise i supply

Kredittanalytiker Ola Beinnes Fosse i DNB Markets mener at mer eller mindre alle supplyselskaper må gjennom en restrukturering i tiden som kommer, i større eller mindre grad.

Kredittanalytiker Kristoffer Pedersen i Nordea Credit Research venter også at det vil komme flere restruktureringer. Han viser til at flere selskaper har obligasjoner som forfaller i løpet av året, og det vil være problematisk slik markedet er nå.

Pedersen understreker at restruktureringen ikke vil være like omfattende for selskaper som Farstad, Solstad Offshore og Dof, som for Havila.

- Solstad klarer seg fint en god stund i det minste. Dof har en god ordrereserve og en mer high-end flåte med flere subsea-skip, så de er litt annerledes. Jeg tror nok at de vil måtte hente egenkapital på et tidspunkt de også, men altså ikke like omfattende som Havilas tilfelle, sier Pedersen til TDN Finans.

- Nå er det mer de etablerte aktørene igjen hvor vi tror at det kommer restruktureringer i stedet for konkurser. Vi tror ikke det er så sannsynlig med konvertering av gjeld til egenkapital i en del av de store selskapene, da går det ut over eierne som er der fra før. Disse vil nok ikke bli utvannet, sier Pedersen.

 

Skyver på problemet

Fosse i DNB Markets venter å se ulike løsninger for selskapene fremover, og venter at de blir behandlet på en «case-to-case»-vurdering. Han ventet at Havila Shipping ville være blant de første selskapene ut i restruktureringsbølgen, men mener at forslaget deres bare forskyver problemene.

- De unngår en likviditetsskvis de neste par årene, men de er avhengig av at markedet tar seg opp igjen i 2019 eller 2020 for å unngå en ny restrukturering. I det lange løp tror jeg ikke kapitalstrukturen er bærekraftig og jeg er usikker på om en egenkapitalutvidelse på 200 millioner kroner er nok til å rette opp i dette, sier Fosse til TDN Finans.

Pedersen mener at eierne av de sikrede obligasjonene vil gå med på Havila-forslaget, siden forfallet bare blir skjøvet på.

- Det er de usikrede obligasjonene som er spørsmålet. Her blir forfallet skjøvet til desember 2020 og man får ikke rentebetalinger ut minst 2018 i tillegg til at kupongen blir redusert, sier Pedersen.

Fosse i DNB Markets mener en konvertering av gjeld til egenkapital ville vært en mer langsiktig løsning, men at det med fører at eksisterende aksjonærer blir utvannet.

- Det spørs hvor interessert bankene er i at finansielle eiere tar over selskapet fra Sævik-sfæren, sier Fosse, og viser til selskapets største aksjonær.

Pedersen sier videre at det kan være en fordel for Havila å være først ute blant de større selskapene når det kommer til henting av egenkapital, som er en betingelse for avtalen.

- Sævik har garantert 102 av 200 millioner, og hvis du skal hente resten hos andre er det en fordel å være først ut, sier Pedersen.

 

Les også:

- 74,5 milliarder. For noen tall

Boligskattbløffen dnPlus

Saudi-Arabia trapper opp bombardement i Jemen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.